Demokrate: Skupština da utvrdi da li Vujanović povrijedio Ustav

Oni su ocijenili da nevjerovatnim "logičkim i sistemskim tumačenjem" navedenih odredbi Zaštitnik izvodi zaključak da se raspisivanje prvih lokalnih izbora vezuje samo za novoosnovane jedinice lokalne samouprave u kojima je došlo do stvarnih teritorijalnih promjena
3 komentar(a)
Demokrate logo, Foto: Demokrate
Demokrate logo, Foto: Demokrate
Ažurirano: 16.08.2016. 19:44h

Demokratska Crna Gora će u Skupštini pokrenuti inicijativu za utvrđivanje da li je crnogorski predsjednik, Filip Vujanović povrijedio Ustav neraspisivanjem izbora za Glavni grad, Tuzi i Golubovce.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboboda Šućko Baković ocijenio je da Vujanović, u vezi pritužbe Demokrata o neraspisivanju izbora u Glavnom gradu, kao i Golubovcima i Tuzima, nije povrijedio ljudska prava koja se tiču prava na slobodne izbore.

U Demokratskoj Crnoj Gori smatraju da mišljenje Bakovića nema utemeljenje u zakonu i da je bez ikakvog pravnog i činjeničnog osnova.

Oni u reagovanju navode da je članom 16 stav 1 tačka 8, članom 38 i članom 49a Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore jasno propisano da izdvajanje gradskih opština, Tuzi i Golubovci, predstavljaju zakonom utvrđenu teritorijalnu promjenu.

“Da je zbog te nesporne činjenice, nakon stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore (23.01.2016.) prave izbore za novoosnovane opštine u okviru Glavnog grada, Golubovce i Tuzi, predsjednik Crne Gore bio dužan raspisati u roku od 90 dana- najdalje do 22. 04. 2016. godine, kao i da je istog dana predsjednik Crne Gore bio dužan raspisati i vanredne izbore za izbor odbornika u Skupštini Glavnog grada”, precizirali su Demokrate.

Oni su ocijenili da nevjerovatnim "logičkim i sistemskim tumačenjem" navedenih odredbi Zaštitnik izvodi zaključak da se raspisivanje prvih lokalnih izbora vezuje samo za novoosnovane jedinice lokalne samouprave u kojima je došlo do stvarnih teritorijalnih promjena.

“Teritorijalne promjene nastale izdvajanjem gradskih opština u opštine u okviru Glavnog grada, utvrđene zakonom, za Zaštitnika nijesu stvarne teritorijalne promjene. Za Zaštitnika opštine u okviru Glavnog grada nijesu nove jedinice lokalne samouprave, iako je članom 2 Zakona o lokalnoj samoupravi jasno propisano da se lokalna samouprava ostvaruje u opštini, u opštini u okviru Glavnog grada, Glavnom gradu i Prijestonici”, navode Demokrate.

Oni tvrde da su potpuno netačne konstatacije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda da izdvajanje gradskih opština u opštine u okviru Glavnog grada ne predstavlja teritorijalnu promjenu zbog koje je, u skladu sa zakonom, Vujanović bio dužan raspisati izbore, kao što je i netačna konstatacija Bakovića da opštine u okviru Glavnog grada ne predstavljaju jedinice lokalne samouprave.

Demokrate ističu da na takvim "pravnim temeljima" Zaštitnik gradi svoje mišljenje da neraspisivanjem navedenih izbora predsjednik Crne Gore nije povrijedio ljudska prava koja se tiču prava na slobodne izbore.

“Upravo suprotno, jedno od osnovnih političkih prava i sloboda građana zajamčenih Ustavom Crne Gore jeste njihovo biračko pravo. To pravo građani ostvaruju na izborima, a donošenje odluke o raspisivanju izbora u nadležnosti je predsjednika Crne Gore”, kazale su Demokarete.

Predsjednik države koji, kako su rekli, u skladu sa više nego jasnim zakonskim normama ne donese odluku o raspisivanju izbora krši na zakonu zasnovana prava građana.

Demokrate su kazale da u državi u kojoj predsjednik države krši zakon, nema demokratije, niti može zaživjeti vladavina prava.

“U državi u kojoj Zaštitinik ljudskih prava i sloboda tumači zakon na gore navedeni način postoji samo ubijanje prava i sumrak prava. Datim Mišljenjem, u maniru portparola Demokratske partije socijalista, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je zaštitu interesa vrha vlasti stavio ispred zaštite sloboda i prava građana”, smatraju Demokrate.

U toj partiji ocijenjuju da je održavanje lokalnih izbora u Tuzima i Golubovcima i vanrednih izbora u Glavnom gradu istovremeno sa parlamentarnim izborima u Crnoj Gori nije bilo u interesu aktuelne vlasti.

"U toj činjenici su sadržani stvarni razlozi datog Mišljenja Zaštitnika ljudskih prava i sloboda", rekli su iz Demokratske Crne Gore

Oni su poručili da na ovom neće stati.

"Ovih dana u Skupštini Crne Gore pokrenućemo inicijativu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav”, saopštili su iz te partije.

Bonus video: