Demokrate traže da se svi lokalni izbori održavaju u jednom danu

“S tim što bi se odbornici birali sa skraćenim mandatom koji bi isticao sa terminom održavanja generalnih lokalnih izbora”, pojasnio je Koprivica.
1359 pregleda 3 komentar(a)
Demokratska Crna Gora DEMOKRATEkonferencija za stampu povodom navodnog plagijata magistarskog rada Alekse BecicaFoto BORIS PEJOVIC, Foto: Boris Pejović
Demokratska Crna Gora DEMOKRATEkonferencija za stampu povodom navodnog plagijata magistarskog rada Alekse BecicaFoto BORIS PEJOVIC, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.09.2019. 19:41h

Demokratska Crna Gora dostavila je Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva zakonski tekst -Lex specialis, kojim traže da se generalni lokalni izbori za skupštine svih lokalnih samouprava održavaju u jednom danu.

Poslanik Demokrata i član Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, Momo Koprivica, kazao je da su lokalni izbori u jednom danu rješenje oko kojeg sa Demokratama nema pregovora.

“Pripremljenim tekstom, koji ćemo predložiti Odboru...uređeni su pravni mehanizmi koji treba da obezbijede da se prvi naredni generalni izbori za skupštine svih jedinica lokalne samouprave održe u istom terminu, kao i da ovaj princip održavanja lokalnih izbora u istom terminu važi i za sve buduće lokalne izbore u državi”, kazao je Koprivica na konferenciji za medije.

On je istakao da bi se na svim generalnim lokalnim izborima odbornici birali na mandatni period od četiri godine, osim za jedinice lokalne samouprave u kojima je tokom trajanja četvorogodišnjeg mandata odbornicima došlo do njihovog skraćenja ili do raspuštanja Skupštine, što su pravni preduslovi za raspisivanje izbora.

Koprivica je pojasnio da su predvidjeli odgovarajuća zakonska rješenja za specifilne slučajeve na koje će se naići u pojedinim opštinama, te je zakonski normirano da se u jedinicama lokalne samoprave u kojima bi mandat Skupštini trajao kraće od tri godine, računajući u odnosu na dogovoreni termin održavanja generalnih lokalnih izbora, održavaju lokalni izbori.

“S tim što bi se odbornici birali sa skraćenim mandatom koji bi isticao sa terminom održavanja generalnih lokalnih izbora”, pojasnio je Koprivica.

Kada je u pitanju trajanje mandata predsjednika opština, gradonačelnika Glavnog grada i Prijestonice, Demokrate se zalažu za rješenje da Skupštine u svim jedinicama lokalne samouprave u Crnoj Gori, izabrane na prvim generlanim lokalnim izborima, budu u poziciji da odmah nakon konstituisanja biraju nosioca izvršne funkcije u svojoj lokalnoj zajednici.

“To podrazumijeva rješenje da svim predsjednicima opština i gradonačelnicima mandat traje do izbora novog predsjednika, odnosno, gradonačelnika, nakon konstituisanja novog saziva Skupštine jedinice lokalne samouprave”.

On je kazao da je riječ o zakonu kojim se uređuje izborna materija, te je neophodno da se usvoji u Skupštini dvotrećinskom većinom svih poslanika.

Njegova partijska koleginica Zdenka Popović ocijenila je da je razdvajanje lokalnih izbora u Crnoj Gori koje je “sračunato organizovao DPS da nadomjesti manjak glasova u opozicionim opštinama”, poguban po opoziciju. To se, kako je istakla pokazalo kad je opozicija na poslednjim izborima koji su održani na teritoriji cijele Crne Gore imala više glasova od DPS koalicije u Podgorici, Pljevljima, Žabljaku i Mojkovcu a na rascjepkanim lokalnim izborima, DPS je u istim opštinama pobijedila opoziciju.

Takav pristup je, kako je kazala, nedopustiv, jer se, između ostalog, opterećuje budžet višemilionskim troškovima, koji mogu da se usmjere u socijalna davanja ili infrastrukturne projekte.

Bonus video: