Demokrate: Vlada da snizi akcize na gorivo umjesto što se hvali statistikom

"Nekadašnji pokretač razvoja naše ekonomije, prerađivačka industrija, dans učestvuje u bruto dodatoj vrijednosti sa svega 4,59%, uprkos izuzetnim potencijalima"
1050 pregleda 2 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora pozvala je danas Vladu Crne Gore da snizi akcize na gorivo, umjesto što se, kako su naveli, hvali statistikom.

U saopštenju Demokrata se navodi da se Vlada Crne Gore, prije nekoliko dana, pohvalila na Tviteru, pozivajući se na podatke koje je objavila Uprava za statistiku – MONSTAT, kako je stopa realnog rasta bruto domaćeg proizvoda u 2018. godini u Crnoj Gori iznosila 5,1%, a što je, kako se navodi, treća po visini stopa rasta BDP-a u Evropi.

"Dakle, Crna Gora čiju privredu karakteriše alarmantno visok spoljnotrgovinski deficit, pokrivenost uvoza izvozom u Crnoj Gori iznosi svega 16%, koji je od 2013. godine do 2017. godine povećan za čak 535 miliona eura, a nastavio je istim tempom i u prethodne dvije godine, uspjela je da iza sebe ostavi jednu Njemačku, Švajcarsku, Švedsku... Kada tome dodamo i činjenice da su penzije pale za 1%, da je inflacija 2,3%, pa pad kupovne moći građana za 2,3%, te da imamo najmanju minimalnu plata među državama regiona od 222 eura jasno je da je u pitanju vještački rast bez utemeljena u stvarnosti, koji nije pratio i razvoj", navodi se u saopštenju Demokrata.

Iz te partije su dodali da je očigledno u vladajućim strukturama na snazi stanje amnezije, pa su tako zaboravili da je u trenutku njihovog dolaska na vlast industrija u Crnoj Gori zapošljavala oko 56.000 radnika i činila 35% BDP-a.

"Danas, nakon tri decenije njihove pljačkaške vladavine crnogorska industrija zapošljava upola manje radnika, odnosno oko 24.000 radnika i čini svega između 11-12% BDP-a. Poređenja radi, pošto smo "lideri" u regionu, u Evropskoj uniji industrija čini 23% BDP-a što govori o našem velikom zaostajanju. Nekadašnji pokretač razvoja naše ekonomije, prerađivačka industrija, dans učestvuje u bruto dodatoj vrijednosti sa svega 4,59%, uprkos izuzetnim potencijalima. Na kraju, ostaje nam da konstatujemo da je među mnogobrojnim obećanjima vlasti posebno mjesto našlo i obećanje Vlade Crne Gore da će 2019. godina biti godina rasta životnog standarda. Samo gore navedeni podaci ukazuju da je u pitanju ništa drugo do još samo jedno prazno obećanje. Iz tog razloga, poručujemo premijeru Markoviću i resornim ministrima da, kada već nisu u stanju da ispune dato obećanje o unapređenju životnog standarda građana, je krajnje vrijeme za smanjenje akciza kako bi došlo do sniženja cijene goriva, jer namet kojim su dodatno opterećeni građani svih ovih godina, tako da oko 55% cijene goriva čine akciza i PDV, nije održiv", poručile su Demokrate.

Bonus video: