Demokrate: Vladajuća većina bez kvoruma, inicijativom opozicije usvojen PUP Bara

Iako je dokument konačno usvojen, ističu Demokrate, "ostaje žal zbog decenijskog čekanja na njegovo usvajanje"
1559 pregleda 1 komentar(a)
Klub odbornika Demokrata u SO Bar, Foto: Demokrate
Klub odbornika Demokrata u SO Bar, Foto: Demokrate
Ažurirano: 31.12.2018. 17:56h

Današnja vanredna sjednica Skupštine opštine Bar zakazana „u minut do 12“, na kojoj su nominovane dvije tačke dnevnog reda, donošenje Prostorno urbanističkog plana (PUP-a) odnosno Izmjena i dopuna DUP-a „Sutomore-Centar“ pokazala je kolika je u stvari briga „velike koalicije“ (DPS, SD, BIRAM BAR, BS) za grad Bar i građane Bara, saopštili su iz Kluba odbornika Demokrata u SO Bar.

"Naime, bez obzira na opšte poznatu činjenicu da se PUP opštine Bar morao donijeti 31. decembra 2018. godine, kako ga diskriminatorski Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata ne bi izbrisao nakon 31. decembra, odnosno nakon današenjeg dana, ostali smo šokirani činjenicom da „velika koalicija“ u Baru nije imala kvorum za današnju sjednicu, odnosno da ga ne bi mogla obezbjediti bez prisustva opozicije", navodi se u saopštenju Demokrata, koje dodaju:

"Takva briga za Bar i njegove građane bacila je sjenku na donošenje ovog važnog dokumenta, koji se nakon što se preko 10 godina držao u fioci, prilagođavan svemu i svačemu, raznim zakonima, planovima višeg i nižeg reda konačno danas ugledao svjetlost dana, i to, naglašavamo, zahvaljujući inicijativi opozicije o sazivanju hitne sjednice čim se bude dobila potrebna dozvola nadležnog ministarstva."

Iako je dokument konačno usvojen, ističu Demokrate, "ostaje žal zbog decenijskog čekanja na njegovo usvajanje", pri čemu naglašavaju i izuzetno kratak rok njegovog važenja, do 2020. godine.

"Ovaj rok implicira da će dokument koji je bio predviđen i stvaran da važi bar 10 godina, ustvari važiti samo godinu dana, odnosno do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore, koji predstavlja poslednji čin u oduzimanju samostalnosti lokalnih samouprava i njihovoj totalnoj centralizaciji", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: