Demokrate: Zašto građani nijesu obaviješteni o promjenama u biračkom spisku?

Demokratska Crna Gora zahtijeva od nadležnih državnih organa da naznačene informacije bez odlaganja učine dostupnim javnosti
79 pregleda 45 komentar(a)
Dženan Kolić, Foto: Demokratska Crna Gora
Dženan Kolić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 20.06.2015. 10:43h

Više je nego jasno da zakonska rješenja sama po sebi ne mogu obezbijediti demokratski ambijent i slobodne izbore, ako institucije sistema ne obezbijede doslednu primjenu tih zakona, a Crna Gora je najbolji primjer za to, smatra Dženan Kolić, potpredsjednik Demokratske Crne Gore.

Demokratska Crna Gora ukazuje da nesprovođenje odredbi izbornog zakonodavstva usvojenih prije više od godinu dana predstavlja najviši stepen neodgovornosti prema vitalnim interesima građana i budućnosti Crne Gore.

"Građani Crne Gore imaju pravo da budu informisani zbog čega još uvijek nijesu stvoreni uslovi za elektronsku identifikaciju birača na biračkom mjestu; zbog čega blizu 90 hiljada birača nijesu obaviješteni o činjenici da je u biračkom spisku u mjesecu januaru ove godine izvršena promjena biračkog mjesta na kojem glasaju; zbog čega se ne vode i ne ažuriraju sve evidencije građana propisane Zakonom o registrima prebivališta i boravišta građana kao jedne od ključnih pretpostavki za tačnost i ažurnost biračkog spiska; zbog čega se nije kadrovski ekipirala stručna služba Državne izborne komisije kako bi ovaj značajni državni organ suštinski mogao vršiti poslove iz svoje nadležnosti; i posebno kada će sve ove zakonske obaveze biti izvršene?", navodi se u saopštenju Kolića.

Demokratska Crna Gora zahtijeva od nadležnih državnih organa da naznačene informacije bez odlaganja učine dostupnim javnosti.

"Krajnje je zabrinjavajuća činjenica da sada u Crnoj Gori izbori u skladu sa zakonom ne bi bili mogući, a slijede redovni parlamentarni izbori i izbori u pojedinim opštinama. Građanin mora imati potpunu sigurnost da će na dan održavanja izbora moći ostvariti svoje biračko pravona potpuno slobodan način, i da njegova izborna volja neće biti ni u kom vidu pokradena. Zato će stvaranje uslova za slobodne, demokratske i poštene izbore u Crnoj Gori, biti jedan od prioriteta u radu Demokrata, o kojim aktivnostima ćemo građane redovno obavještavati", zaključuje se.

Bonus video: