Demokratski front da kaže NE vlasti, a DA svojoj državi

Svetozar Jovićević je ocijenio da se mora jasno znati ko sa kakvim namjerama ulazi u taj savez
112 pregleda 151 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2012. 20:05h

Profesor Svetozar Jovićević smatra da u ovom trenutku nije realno da sve opozicione stranke uđu u zajednički front, navodeći da takav savez mora biti protiv vlasti ali za državu.“Ovaj put opozicija propušta priliku za jedinstven nastup na izborima, jer već dovoljno municije istrošeno sa obje strane. U ovom trenutku mi se čini da nije realno da sve opozicione stranke uđu u zajednički front”, kazao je on agenciji MINA.

TV Vijesti, Adnan Prekić

Jovićević je ocijenio da se mora jasno znati ko sa kakvim namjerama ulazi u taj savez, “a takav mogući blok mora biti nedvosmisleno za drugačiju Crnu Goru, protiv vlasti, ali i za državu”.“Mora se reći jasno ne ovakvoj vlasti, ali jasno da sopstvenoj državi", rekao je Jovićevvić.

On je kazao da neko može odmah da postavi pitanje da li je u bloku mjesto za one koje su glasali na referednumu za zajedničku državu. "Mislim da jeste, jer ne može više biti eksploatisano da je vječna krivica, ako je neko prije šest godina drugačije mislio”, dodao je on.Jovićević je kazao da je bitno da članovi tog fronta budu nedvosmisleno za svoju državu, “da nemaju druge rezervne i preče države”.Pitanje je, smatra on, koji pojedinci i koje snage mogu da predvode taj front.“Po meni to mogu samo oni koji ispunjavaju dva uslova, da su protiv vlasti i za svoju državu, jer se jedino tako može uvjeriti suverenistički dio biračkog tijela, ali istovremeno ne odbiti od sebe one koji nijesu bili za nezavisnost”, rekao je on.Prema njegovim riječima, takav front bi mogao da ima dobre rezultate na izborima, a da li za njega postoji spremnost i uslovi to je drugo pitanje.”Pogotovo kad se uzmu u obzir više puta izražena međusobna sumnjičenja predstavnika opozicije”, kazao je on.

Lekić da vodi demokratski front

Lider Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandića razgovarao je juče u Rimu sa profesorom na rimskom Univerzitetu Miodragom Lekićem o mogućnosti stvaranja širokog i jedinstvenog političkog saveza u Crnoj Gori, koji bi bio alternativa aktuelnom režimu.

Prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, radna verzija zvaničnog imena nove opozicione strukture je „Demokratski front“, ali prema tvrdnjama izvora bliskih vlasti i opoziciji, u svemu tome biće presudna upravo uloga bivšeg ambasadora Srbije i Crne Gore u Italiji. Prema izvorima “Vijesti” u novom savezu biće Nova i Pokret za promjene (PzP), ali se očekuje uključenje i nekoliko uglednih intelektualaca koji ne kriju nezadovoljstvo stanjem u državi.

Mandić i Lekić opipavaju tlo za naredne izbore >>>

Govoreći o susretu Mandića i Lekića u Rimu, izvor „Vijesti“ iz opozicije, saopštio je da je bilo planirano da se lider te partije već danas obrati javnosti i iznese detalje razgovora.

„Ali, pošto smo mi više nego zadovoljni tokom tih razgovora, Mandić će se javnosti zvanično obratiti sjutra. Danas očekujemo još jedan zvaničan susret i par konsultacija sa ljudima u Crnoj Gori“, rekao je sagovornik „Vijesti“.

Suština je da se napravi front sa onim opozicionarima koji žele istinsku promjenu sistema vrijednosti u Crnoj Gori, borbu za slobodno društvo i nastavak evropskih integracija, a istovremeno da se napravi i unutrašnje nacionalno pomirenje

"Suština je da se napravi front sa onim opozicionarima koji žele istinsku promjenu sistema vrijednosti u Crnoj Gori, borbu za slobodno društvo i nastavak evropskih integracija, a istovremeno da se napravi i unutrašnje nacionalno pomirenje. Dakle, da se napravi široki demokratski front i mislim da je tu uloga Miodraga Lekića nezamjenjiva“, kazao je sagovornik „Vijesti“.

On navodi i da je predsjedništvo Nove, koje je održano uoči Mandićevog odlaska u Rim, jednoglasno ocijenilo da je Lekić ličnost sa bogatim političkim iskustvom, bez mrlje i afera u karijeri, sa ogromnim ugledom u svijetu, te da je riječ o pravom čovjeku koji bi mogao da pokuša da pomiri krajnosti u Crnoj Gori.

Kod predsjedništva Nove Lekić je viđen kao neko ko bi mogao, zahvaljujući svom iskustvu, a kojem vjeruju i Crnogorci i Srbi, da bude čovjek koji će okupiti sve antirežimske snage u Crnoj Gori

U zvaničnom saopštenju Nove, uz informaciju da se Mandić sastao sa Lekićem, naglašeno je da je predsjedništvo te partije, na sjednici koja je održana uoči Mandićevog odlaska u italijansku prestonicu prije tri dana, lider Nove dobio jednoglasnu podršku da razgovara sa bivšim crnogorskim diplomatom.

Opozicione partije su i ranije pokušavale da uspostave saradnju sa bivšim crnogorskim diplomatom, ali do saveza nikada nije došlo. Kao predsjednički kandidat opozicije Lekić je pominjan 2003. godine, ali je od kandidature odustao nakon što iza inicijative nijesu stale sve uticajne partije.

Iza predloga da Lekić, kao nadstranački kandidat uđe u trku za predsjednika, nakon višemjesečnih pregovora odbilo je da stane tadašnje rukovodstvo Liberalnog saveza Crne Gore. Iz te stranke zahtijevano je da opozcioni kandidat za predsjednika budu Slavko Perović, Vesna Perović ili Miodrag Živković. Lekić je u opozicionim redovima pominjan kao kandidat za prvog čovjeka države i uoči predsjedničkih izbora 2008. godine, ali tada sa bivšim diplomatom niko nije vodio ozbiljen razgovore.

Galerija

Bonus video: