Demokratski front formirao Politički savjet od 23 člana

Lider DF Miodrag Lekić rekao je da je riječ o ljudima koji se, kao pravi intelektualci, ne vezuju samo za znanje u svojoj struci, već se interesuju za stanje u društvu
877 pregleda 112 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2012. 19:17h

Demokratski front (DF) formirao je na svečanoj konstitutivnoj sjednici Politički savjet tog opozicionog saveza, koji broji 23 člana.

Poručujući da Savjet čine “izuzetno afirmisane ličnosti”, lider DF Miodrag Lekić rekao je da je riječ o ljudima koji se, kao pravi intelektualci, ne vezuju samo za znanje u svojoj struci, već se interesuju za stanje u društvu.

“Niti žele biti pasivni posmatrači, žele aktivnu ulogu. Nikome tu nije politika kao sudbina, ali jeste poimanje politike kao organizacije društva koje može da ga povede naprijed, a može da ga povede i nazad”, rekao je Lekić, u uvodnom izlaganju.

On je na sjednici, kojoj su prisustovali funkcioneri SNP-a Predrag Bulatović, Milan Knežević i Vladislav Bojović koji su prije dva dana i zvanično pristupili DF, rekao da će se taj savez zalagati za pravnu državu i ozdravljenje društva.

“Želimo da budemo odlučni za borbu protiv kriminalizacije države i vraćanje dostojanstva institucijama”, istakao je Lekić.

Navodeći da Frontu nije cilj po sebi da upravlja državom, Lekić je rekao da će, osvoje li vlast, to biti ekspertsko-politička vlada, sa orjentacijom na socijalno-ekonomska pitanja.

“Naša osnovna ideja vodilja je da doprinesemo opštem dobru”, zaključio je Lekić.

Ocjenjujući da je formiranje DF bio prvi korak na dugom putu borbe, profesor Pravnog fakulteta i član Savjeta Milan Popović rekao je da je novoformirani savez na tragu dva velika prethodnika.

“Antifašističkog ustanka 1941. i antiratnog pokreta 1991. Sa ovim drugim povezuje nas glavni politički protivnik i problem Crne Gore. A to je, ne samo u ovom dijelu svijeta, nego i šire, već 20 godina nesmijenjena i skoro nesmjenjiva vlast, koja je iza sebe ostavila nekažnjene zločine i pljačkaške privatizacije”, poručio je Popović.

On je istakao da bi narednih dana trebalo započeti operacionalizovanje vanstranačkog kompleksa u obliku Građanskog bloka, koji bi, kako je rekao, nakon konsolidovanja partijske strukture predstavljao relativno autonomni entitet i dio tog narodnog fronta.

TV Vijesti, Aleksandra Mudreša

Takva ideja bliska je i Lekiću, koji je rekao kako otpočetka ima stav da su DF i Građanski front, koji je organizovao nekoliko masovnih protesta, kompatibilni.

“Imaju iste ciljeve, ali različite metode djelovanja”, objasnio je Lekić.

Popović je ocijenio i da bi opozicija morala da se “discliplinovano drži uprkos iskušenjima”.

“I da samo u mjerama neophodnog energiju trošimo na unutarpartijska razrješavanja. Trebalo bi da izađemo prema vlasti i sa listom minimalnih uslova za održavanje izbora. U zemlji gdje su fioke pune optužbi za djela pljačkaških privatizacija, mogu li se očekivati fer izbori”, pitao je Popović, ne isključujući mogućnost bojkota, ako se uslovi ne ispune.

Ideja je, kazao je on, da DF bude ne samo predizborna konfiguracija, već projekat dužeg trajanja, sa ciljem “dugih godina parlamentarne i vanparlamentarne borbe”.

Navodeći da je Crna Gora po mnogim parametrima problematična država, profesor na Građevinskom fakultetu Jelisava Kalezić kazala je da se nalazimo u kritičnom vremenu, kad se moraju udružiti sve snage, da bi se spriječila još veća nesreća.

“U dugom periodu Crna Gora je bila siromašna, ali ne na ovakav način. Jedno je biti siromašan i imati perspektivu i biti siromašan bez perspektive”, rekla je Kalezić, navodeći da je ispunjena optimizmom zbog raznolikosti okupljenih ljudi u DF.

Književnik Ibrahim Čikić poklonio je Lekiću i funkcioneru DF Nebojši Medojeviću svoju knjigu “Gdje sunce ne grije”, navodeći da je u DF angažovan radi borbe za vladavinu prava i vraćanje dostojanstva građanina.

Osim Popovića, Kalezić i Čikića u Savjetu DF su i profesor na PMF-u Vladimir Pešić, profesor na Univerzitetu u Kanadi Srđa Pavlović, prodekan za nastavu na Fakultetu za pomorstvo Sanja Bauk, analitičar tržišta aluminijuma Goran Đukanović, dekan Instituta za strane jezike Neda Andrić, profesor Fakulteta dramskih umjetnosti (FDU) Darko Antović, profesor Biotehničkog fakulteta Biljana Lazović, humanista i NVO aktivista Lidija Leovac, pisac i dramaturg Ljubomir Đurković, glumac Slaviša Čurović, sudski patolog Miodrag Šoć, prvi crnogorski kardiohirurg i osnivač nacionalne kardio-hirurgije Srđa Pavićević, profesor FDU Siniša Jelušić, profesor Filozofskog fakulteta i šef odsjeka za Filozofiju Savo Laušević, profesor na Filozofskom fakultetu Dušan Krcunović, muzejski savjetnik i osnivač muzeja Budve Lucija Drašković, profesor Biotehničkog fakulteta Zoran Jovović, anesteziolog KCCG Žan Mrdović, direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević i profesor PMF-a Vladimir Janjušević.

Galerija

Bonus video: