Demokratski front neće na proteste prije proljeća

Predsjedništvo bi do kraja nedjelje trebalo da se dogovori o planu obilaska gradova i pripremi građana za izlazak na ulicu
155 pregleda 49 komentar(a)
Demokratski front, Foto: Boris Pejović
Demokratski front, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.03.2015. 18:33h

Predsjedništvo Demokratskog fronta (DF) trebalo bi do kraja nedjelje da se dogovori o strategiji obilaska crnogorskih gradova kako bi se pripremili za proteste , saznaju “Vijesti”. Iako se krajem februara predsjedništvo Fronta dogovorilo da predstavnici političkog saveza Miodraga Lekića obilaze teren, prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” iz Fronta, sve je ostalo na najavama.

“Predsjedništvo bi do kraja nedjelje trebalo da napravi plan obilaska gradova po Crnoj Gori kako bi vidjeli raspoloženje građana za izlazak na ulice. Ono što je već sada sigurno je da protesta neće biti prije proljeća”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Prema ranijem dogovoru predsjedništva gradove po Crnoj Gori obilaziće delegacije čelnika Fronta, koji će sa građanima održavati sastanke na kojima će predstaviti ideju i plan protesta. Sagovornik “Vijesti” nije mogao da potvrdi da li će u pripremama protesta učestvovati i Lekić.

Lider Fronta je ranije kazao da vjeruje kako će se narodni bunt desiti i da su protesti legitimni, navodeći da oni moraju biti dobro organizovani. Lekić je kazao i da mu nije poznato da ima “a priorne odluke ili datuma izlaska na ulice".

Predsjedništvo DF-a je krajem decembra ocijenilo da u slučaju neuspjeha u formiranju najšireg opozicionog koncepta i prelazne vlade, ne treba isključiti ni organizovanje protesta. Tokom pregovora sa Socijaldemokratskom partijom o prelaznoj vladi, čelnici Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene Andrija Mandić i Nebojša Medojević najavljivali su izlazak na ulice navodeći da se u Skupštini ne može ništa značajnije promijeniti i da je opozicija prvopozvana da protestima pokuša da zaštiti interese građana. Nakon odbijanja socijaldemokrata da sa opozicijom formiraju vladu nacionalnog jedinstva, predsjedništvo DF-a odlučilo je da počne pripreme za proteste . Portparol Nove Jovan Vučurović kazao je tada da bi ta partija željela da organizuje proteste sa pouzdanim partnerima i da će pomno pratiti da se u organizaciju ne umiješaju oni koji ne vjeruju u proteste ili, kako je naveo, oni koji bi u organizaciju ušli kao peta kolona i bili trojanski konji režima.

Bonus video: