Demokratski front u Baru: Novi budžet donosi i nove probleme

Šef odborničkog kluba DF-a Dejan Đurović izjavio je juče da Opština Bar nema sekretara za finansije već više od godinu dana, zbog čega “nije jasno ko je tvorac budžeta”
153 pregleda 3 komentar(a)
Dejan Đurović, DF Bar, Foto: Radomir Petrić
Dejan Đurović, DF Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 11.01.2017. 20:33h

Barski Demokratski front kritikovao je lokalne vlasti da su načinom kreiranja budžeta za 2017. otvorili nove, brojne finansijske probleme Opštini, ne zatvarajući pri tom stare.

Odbornici vlasti izglasali su budžet od 17,3 miliona eura - 12,5 miliona u tekućem i 4,95 miliona u kapitalnom dijelu.

Šef odborničkog kluba DF-a Dejan Đurović izjavio je juče da Opština Bar nema sekretara za finansije već više od godinu dana, zbog čega “nije jasno ko je tvorac budžeta”.

“U svakom slučaju, bez obzira ko je tvorac, odgovornost za budžet snosi predsjednik Opštine koji je odgovoran po svakom osnovu. Nažalost, iskustvo iz prethodnog perioda gdje je bivši predsjednik krivično gonjen zbog nezakonitog trošenja sredstava ne sluti na dobro ni aktuelnoj vlasti ni samom predsjedniku”, rekao je Đurović.

Naglasio je da barski budžet već odavno nije razvojni, jer nema značajnih infrastrukturnih ni bilo kakvih drugih investicija: “Iako bi Bar kao potencijalno perspektivna opština sa značajnim resursima morao imati razvojni budžet ”.

Krivce za to vidi u “lošoj kadrovskoj politici i nesposobnosti rukovodećih kadrova”.

“Na nesreću građana, sadašnja nesposobna vlast ne može da sprovede u djelo ni sanacioni budžet jer mi ne znamo koliki je stvarni dug opštine, kolika su stvarna potraživanja, niti imamo pretpostavku visine sudskih sporova na štetu opštine. Zato imamo 'šminkanje' završnih računa i neostvarive budžete u kapitalnom dijelu koji su daleko ispod zadovoljavajućeg nivoa za ovu opštinu”, dodao je Đurović.

Naveo je da je zapošljavanje po koalicionim dogovorima i nagomilavanje funkcionera “zbog lažnog mira u kući“ dovelo je do toga da je ovaj budžet zapravo potrošački.

“Njegov najveći dio ide na plate zaposlenih, sa povećanjem ovih izdataka po svim sektorima i nivoima. Predlagače budžeta nije obavezala ni preporuka Vlade o smanjenju plata i odluke same SO Bar. Naravno da ovo sve ide na teret građana Bara, jer preko poreza na nepokretnosti i poreza na lične dohotke postoji fiktivno povećanje tekućeg budžeta, koje se potroši na lične dohotke”, kazao je Đurović.

On je rekao i da je kapitalni budžet vizija bez osnove jer Bar nema strateški plan razvoja opštine, a ne postoji ni prostorno-urbanistički plan na osnovu kojeg bi se naplatio novac nakon donošenja zakona o regularizaciji neformalnih objekata.

“Disproporcija između naplate komunalija i ulaganja u infrastrukturu je još jedan pokazatelj da ovaj budžet nije utemeljen u osnovama izrade realnih i ostvarivih budžeta. Nije predviđena ni stavka otplate dugovanja, a imamo realna očekivanja na osnovu lanjskog iskustva, kada je Opšina za dugove i sudske sporove isplatila višemilionsku sumu”, istakao je je Đurović.

Bonus video: