Demorkate: Crna Gora rekorder nezakonitih tokova novca

"Zvanični izvještaji jasno ukazuju da su interesi državnog vrha Crne Gore isključivo usmjereni na gomilanje bogatstva. Tako su interesi države i naroda potpuno podređeni privatnim, do mjere da se žrtvuju, uništavaju ili ograničavaju kompletni privredni sektori"
896 pregleda 1 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokrate
Demokrate, Foto: Demokrate

Zahvaljujući politici DPS-a Crna Gora je šampion i rekorder nezakonitih tokova novca. Prema poslednoj procjeni iz izvještaja Global Financial Integrity (GIF) koja je u januaru 2019. godine sačinjena za period od 2006. do 2015. godine, naša država se nalazi na vrhu ljestvice država koje su poređane prema udjelu nezakonitih tokova novca u ukupnoj trgovini, saopštili su iz Demokratske Crne Gore.

Oni napominju da su dva glavna motiva za kreiranje nezakonitih tokova novca izbjegavanje poreza ili ostvarivanje enormnih poreskih ušteda i legalizacija prljavog novca.

Dominantna tehnika za nezakonito transferisanje novca preko granice, kako se navodi u saopštenju Demokrata, jeste nepravilno fakturisanje koje se prema GFI metodologiji definiše kao falsifikovanje vrijednosti, kvantiteta ili kvaliteta materijalnih ili finansijskih dobara koja se razmjenjuju u međunarodnim transakcijama.

"Tako se, recimo, fiktivno precjenjuje uvoz, da bi se prikazao veći trošak uvoza dobra i umanjila osnovica za porez na dobit, i to tako što se na of-šor destinacijama osnuje firma koja se bavi posredovanjem u uvozu. To je firma iza koje se krije crnogorski uvoznik i daje joj pare (daje ih sebi) a onda to navodi kao trošak, kao rashod, da bi što manji porez na dobit platio, jer se profit dobija oduzimanjem troškova tj rashoda od prihoda. Treba da se kao društvo zapitamo zašto silovito buja uvoz naše države u međunarodnoj razmjeni". saopštile su Demokrate

Oni dodaju da se Ista tehnika koristi pri izvozu. Plaća se firma za posredovanje pri izvozu, a onda je profit izvoznika manji, tj. manja mu je poreska obaveza po osnovu poreza na dobit.

"Dobro sračunate kombinacije uvoza i izvoza roba u cilju sticanja milionskih profita DPS tajkuna, duboko su se odrazile na privredu Crne Gore. Tako je Željezara Nikšić od trenutka zadnje privatizacije poslovala sa gubitkom od 33 miliona eura, a imala bi duplo manji i da ništa nije radila, već samo isplaćivala zarade i doprinose zaposlenima, čak i da ne dolaze na posao. Treba podsjetiti i da je neposredno prije početka izgradnje autoputa uništena kombinovana valjaonica u Nikšiću, da bi potom država uvozila preko 120 000 tona betonskog gvozđa. Takođe, Crna Gora godišnje uveze 40 miliona eura cementa, dok zalihe sirovine za proizvodnju cementa prelaze 100 miliona tona, a izgradnja nove cementare predviđene strateškim planovima se odugovlači. Sličnu situacihu imamo i sa drvoprerađivackom industrijom, gdje se finalni proizvodi od drveta dominantno uvoze, a šumska bogatstva, ne samo da se ne koriste adekvatno već se sistematski uništavaju. Tako je, propuštanjem nadzora koncesionara Vektre Jakić uništeno 80 000 kubika šume. Poljoprivredni sektor je naročito pogođen uvozničkim lobijima, zbog čega se nanose ogromne štete domaćim proizvođačima. O uigranim kombinacijama nezakonitog sticanja milionskih profita uvozom i izvozom, svjedoči i činjenica o izvozu boksita u Kinu, a uvozu aluminijuma", navode Demokrate.

"Ovi i mnogi drugi primjeri, posledice su nezakonitih novčanih tokova osmišljenih od strane Mila Đukanovića i njegovog mafijaško-tajkunskog lanca, uz konsultatske usluge Ane Kolarević. Zvanični izvještaji jasno ukazuju da su interesi državnog vrha Crne Gore isključivo usmjereni na gomilanje bogatstva. Tako su interesi države i naroda potpuno podređeni privatnim, do mjere da se žrtvuju, uništavaju ili ograničavaju kompletni privredni sektori", zaključuju Demokrate.

Bonus video: