Demos: DPS vrši sistematsku diskriminaciju Srba

"Sva istraživanja koja se bave ovim pitanjem nedvosmisleno pokazuju da pripadnici pojedinih nacionalnosti nisu srazmjerno zastupljeni u organima državne i lokalne uprave, kao ni u izvršnoj i sudskoj vlasti, iako to nalaže domaće zakonodavstvo ali i brojni međunarodni dokumenti koje je Crna Gora dužna da poštuje"
73 pregleda 35 komentar(a)
Demos, Demos logo
Demos, Demos logo
Ažurirano: 03.02.2017. 21:04h

Ako je nezastupljenost Srba u izvršnoj vlasti, kako je to izjavio premijer Duško Marković, posljedica odnosa političkih predstavnika srpskog naroda prema sadašnjoj vladi, do čega je onda dovelo to da predstavnika ovog naroda skoro i da nema u državnim organima i organima javne uprave, ako ne sistemska diskriminacija ovog naroda vođena od strane upravo partije kojoj premijer pripada i politike koju je vodila svih ovih godina, saopšteno je iz Opštinskog odbora Demosa u Bijelom Polju.

"Sva istraživanja koja se bave ovim pitanjem nedvosmisleno pokazuju da pripadnici pojedinih nacionalnosti nisu srazmjerno zastupljeni u organima državne i lokalne uprave, kao ni u izvršnoj i sudskoj vlasti, iako to nalaže domaće zakonodavstvo ali i brojni međunarodni dokumenti koje je Crna Gora dužna da poštuje. To je dužna da poštuje kao građanska država", rečeno je iz Demosa.

Oni takođe navode da su pojedini manjinski narodi, iako su sada pojedinci u vlasti, nekada takođe "bili stigmatizovani i diskrimnisani",

"Pa čak i deportovani, od strane upravo Markovića i njemu najbližih partijskih saradnika, tako da ovu izjavu uoči posjete Srbiji treba shvatiti kao čist populizam. Premijer se očigledno ne snalazi najbolje na početku svog mandata i nije u stanju da odgovori na politički izazov sa kojim se trenutno suočava naše društvo. To nesnalaženje se još bolje vidi iz premijerovog odnosa prema Zakonu o državnim praznicima. I pored toga što Njegoša doživljava kao vertikalu crnogorskog kulturnog i nacionalnog bića, umjesto da ovom pitanju pristupi ozbiljno i odgovorno, on je prije spreman da trguje i pravi kompromise na štetu Njegoševog lika i dijela, ali i crnogorske kulture i istorije", navedeno je u saopštenju.

U Demosu navode da Opštinski odbor DPS-a negira tradiciju i kulturu po uzoru na vrh svoje partije.

"Tako ove godine na Svetosavskoj akademiji u Bijelom Polju posle više godina, niko od predstavnika lokalne vlasti nije prisustvovao i pored toga što je ličnost Svetog Save prisutna u crnogorskim narodnim predanjima od davnina, mnoga bratstva po Crnoj Gori slave Savindan a on je i osnivač Zetske i Budimljanske eparhije. Simptomatično je da se baš ove godine niko ne pojavi na ovoj svečanosti. Vjerovatno je jedan od razloga što su prošli izbori, ili je još jedna trgovina u pitanju i nezamjeranje koalicionim partnerima na lokalnom nivou", zaključeno je iz Demosa.

Bonus video: