Demos najoštrije osudio napad na porodicu Tomkić: Nesposobnost institucija da zaštite građane

"Da li se iko u Crnoj Gori može osjećati bezbjedno kad službe, čiji je posao da nam obezbijede sigurnost, ne rade svoj posao", upitali su iz Demosa
608 pregleda 1 komentar(a)
Demos, Foto: Demos
Demos, Foto: Demos

Demos je najoštrije osudio napad na porodicu Tomkić iz Berana, koja je, kako se navodi, uprkos prijavama, godinu i po trpjela nasilje.

"Najnoviji slučaj paljenja njihove imovine, samo par dana nakon brutalnog prebijanja Igora Tomkića, ogolio je nesposobnost, ali i nedostatak volje nadležnih institucija da zaštite građane Crne Gore od brutalnih napada, čak iako su ranije prijavljivani", kaže se u saopštenju.

Navodi se da bi u sređenoj državi zbog ovakvog (ne)djelovanja neko bi morao da odgovara.

"Da li se iko u Crnoj Gori može osjećati bezbjedno kad službe, čiji je posao da nam obezbijede sigurnost, ne rade svoj posao", upitali su iz Demosa.

Kako se navodi, i pored bjesomučnog ponavljanja matrice o Crnoj Gori kao uspješnoj multukulturnoj zemlji, istina je da je režim tokom tridesetogodišnjeg trajanja podsticao nacionalne i vjerske podjele, kako bi sebe promovisao kao jedinu garanciju očuvanja mira i međunacionalnog skada.

"Nažalost, umjesto vrjednosno integrisanog društva, stvoren je ambijent paralelnih nacionalnih zajednica, u kojima se povremeno pojavljuju nacionalistički ekstremizmi, sa teškim posljedicama. Rezultat takve stvarnosti vidimo danas i na primjeru porodice Tomkić, na bruku Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Ističe se da će Demos nastaviti da radi na stvaranju ambijenta u kojem će se svaki građanin ove države osjećati slobodno i sigurno, bez bojazni da, na bilo koji način, bude ugrožen zbog svog nacionalnog ili vjerskog opredjeljenja.

U privatnoj radnji radnji Igora Tomkića, u beranskom naselju Dolac, juče je izbio požar oko dva sata iza ponoći.

Beranska policija je 18. marta uhapsila Miloša Radevića (25) i Novaka Petrića (19) zbog sumnje da su u naselju Dolac pretukli Igora Tomkića, nanijevši mu teške tjelesne povrede.

Bonus video: