Demos: Nastavlja se rasipnički odnos prema novcu građana

Javni servis, ocjenjuju u Demosu, "nastavlja da djeluje kao partijska televizija"
833 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković

Isplaćivanjem visokih odšteta bivšim direktorima Javnog servisa, nastavlja se rasipnički odnos prema novcu građana, dok Javni servis nastavlja da djeluje kao partijska televizija, saopšteno je iz Demosa.

"Pored već ispoljene i nažalost realizovane namjere pretvaranja Javnoga servisa u oglasnu tablu vlasti, kroz nezakonite smjene pojedinih nezavisnih članova Savjeta i instaliranje partijskih poslušnika u njegov sastav, moguće je prepoznati i dodatnu anomaliju, koja se tiče isplate odšteta bivšim generalnim direktorima te medijske kuće. Jasno su uočljiva dva lica istog fenomena. Poslušnost i rasipnički odnos prema novcu građana. Na jednoj strani, u slučaju Vojičića i Vojvodića, realizovan je koncept partijskog servisa vođenjem uređivačke politike usmjerene na šminkanje stvarnosti, u skladu sa interesima vladajuće kaste. Sa druge stane, prisutna je i nedoraslost u vođenju organizacionih poslova u kući od strane Savjeta, sa materijalnim posljedicama po crnogorske građane", navode iz Demosa.

Za određene, kako navode, propuste pravno-organizacionog karaktera, snose odgovornost i oni koji su u programskom smislu uspjeli da pokažu "određenu autonomiju i profesionalizam".

"Zato imamo neslavni kontinuitet nepotrebnih materijalnih izdataka za otpuštene direktore, sa „srećnim krajem“ koji plaćaju građani. Sve ovo nas upućuje na zaključak da Savjet RTCG nije uspio da odgovori na izazove, a sve se nažalost prelama preko leđa ionako osiromašenih građana", ističu iz Demosa.

Za to vrijeme, kako ocjenjuju, Javni servis "nastavlja da djeluje kao partijska televizija."

"Dakle, živimo u sistemu koji nas konstantno obmanjuje, koji krade od svojih građana. Svakodnevicom dominira paradržavni propagandni aparat, a svi koji misle drugačije tretiraju se kao unutrašnji neprajatelji. Javni servis ostaje jedan od glavnih punktova takve propagande. Zato je obaveza svih nas u DEMOS-u i ostalih slobodnih građana da nastavimo borbu i dovedemo do promjena koje će značiti uspostavljanje istinske demokratije za dobro svih, a ne pojedinaca na vlasti i klijentelističkih grupa oko nje", zaključuju iz Demosa.

Bonus video: