Demos: Obaveza iz aranžmana političke korupcije, Đukanović vraća dug Pajoviću

U reagovanju Demosa navodi se da su primarni akteri predstave glavni manipulant crnogorske vlasti i Pajović, koji je sa opozicionim mandatom dobijenim od građana spriječio demokratsku smjenu Vlade DPS-a u Skupštini
92 pregleda 18 komentar(a)
Darko Pajović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Darko Pajović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 08.05.2018. 15:36h

Imenovanjem Darka Pajovića za ambasadora u Kini potvrđene su indicije da se radi o obavezi iz aranžmana političke korupcije, ocijenili su iz Demosa, navodeći da na taj način lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović vraća dug Pajoviću.

Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike dao je pozitivno mišljenje na kandidaturu Darka Pajovića za ambasadora Crne Gore u Kini. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović bi nakon mišljenja Odbora trebalo da ga imenuje za ambasadora.

U reagovanju Demosa navodi se da su primarni akteri predstave glavni manipulant crnogorske vlasti i Pajović, koji je sa opozicionim mandatom dobijenim od građana spriječio demokratsku smjenu Vlade DPS-a u Skupštini.

„Diplomatskoj oplodnji u laboratoriji političke korupcije je prethodilo nekoliko faza u kojima se ne znaju do kraja svi detalji iz kuprprodajnog aranžmana“, kaže se u reagovanju.

Kako se navodi, ono što se zna jeste da su najprije Pajović i određene osobe iz njegove stranke spašavali DPS vlast u Nikšiću i Podgorici, mjenjajući izbornu volju građana u tim gradovima.

„Zatim je uslijedio politički skandal koji zajedno sa Pajovićem i ostalim protagonistima odlazi u istoriju, kada je “opoziciona” Pozitivna na čelu sa svojim predsjednikom odbranila Đukanovićevu Vladu. Za uzvrat, prethodno anonimnog člana Foruma 2010, zatim predsjednika Pozitivne, izvođači predstave su nagradili statusom predsjednika Skupštine, a sada i ambasadorskim mjestom“, naveli su iz Demosa.

Prema njihovim riječima, stvari su, kao i mnoge druge koje se tiču korupcionaško–privatizovane države, ponovo sasvim ogoljene, sa više poruka.

„U ovom slučaju najvažnija je da Đukanović, za koga se vezuju u domaćoj i međunarodnoj javnosti korupcionaško-mafijaške afere, uredno izmiruje obaveze posluzi iz raznih društvenih sfera. Od klijenata iz biznisa, novinarstva, preko kontrolisanih institucija, sve do pokorno servilnih u državnim službama“, kaže se u reagovanju.

Navodi se da poslednjim ambasadorskim imenovanjem Đukanović ponovo kompromituje crnogorsku diplomatiju, po definiciji ozbiljnu službu, dajući joj paradiplomatski karakter.

Kako su kazali iz Demosa, uredno izmirenje obaveza prema zaslužnima u navedenom ambijentu predstavlja ujedno i dalje trajanje gazdinog konkursa za novu poslugu.

„Sve ide prema učinku, a za doprinos daljem nastavaku zarobljenih institucija, kriminalizovanog društvenog ambijenta, privilegovanih pojedninaca i porodica van pravnog poretka, sve za trajanje nepromjenjive i nekontrolisane vlasti“, zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: