Demos, SNP i URA zajedno?

Lekić, Milić i Rakčević očekuju da dobiju 21 mandat, od čega bi Demosu pripalo 9, SNP-u sedam, a URA pet, saznaju “Vijesti”
193 komentar(a)
Srđan Milić, Miodrag Lekić, Dritan Abazović, Foto: Savo Prelević
Srđan Milić, Miodrag Lekić, Dritan Abazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.08.2016. 18:06h

Demos, Građanski pokret URA i Socijalistička narodna partija blizu su i formalnog dogovora da zajednički nastupe na parlamentarnim izborima 16. oktobra.

Oko zajedničkog nastupa “postignut je visok stepen saglasnosti”, saopšteno je “Vijestima” iz više izvora.

Na stolu je model podjele mandata, prema kome će od ukupno očekivana 21 mandata, Demosu pripasti 9, SNP-u sedam, a GP URA pet. Ukoliko bi dobili koje mjesto više ili manje, ona bi bila podijeljena po istom principu. Ovakav načelni dogovor lidera na najvišim partijskim organima treba da provjere sve tri stranke.

"Pred nama su jasni zadaci u možda i ključnom izbornom ciklusu. SNP ima cilj i po njemu će se odrediti, a to je da građanina stavimo u centar svih političkih pregovora, učinimo da nestanu podjele i da se vlast vrati narodu. Jedino tako postajemo ključna poluga u novoj raspodjeli vlasti- onoj koja će biti Crna Gora koja je i socijalisticka i narodna. Sa našim prirodnim partnerima želimo da gradimo tu budućnost na fer osnovi, i bez kalkulacija," rekao je lider SNP-a Srđan Milić “Vijestima”.

Izvršni odbor SNP-a juče je analizirao informacije o pregovorima koje je iznio Milić, ali nije mnogo “razgovarano o procentualnom odnosu snaga na listi”. U saopštenju sa sjednice navodi se da će “ predsjednik SNP-a prema GO ići sa konkretnim modelom nastupa na državnom nivou”, a “Vijesti” nezvanično saznaju da će to biti predlog da se ide u koaliciju.

Sjednica GO SNP najvjerovatnije će biti 31.avgusta. “Predsjednik će o stavovima IO upoznati potencijalne koalicione partnere,” saopštio je SNP.

Za SDP u toj koaliciji nema mjesta, jer prema informacijama “Vijesti” u Demosu i SNP-u tvrde da među njihovim članstvom vlada odijum prema SDP. Lideri SNP-a, Demosa i URA-e razgovarali su i o mogućnosti zajedničkog nastupa na izborima u Kotoru, Budvi i Andrijevici, ali ishod tih razgovora nije vezan za model nastupa na državnom nivou.

Bonus video: