Demos: Spremamo krivičnu prijavu protiv Brajović, akteri manipulacije su ona i DPS

54 pregleda 89 komentar(a)
Biljana Brajović, Foto: Vuk Lajović
Biljana Brajović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 05.04.2018. 12:57h

Iz Demosa je danas saopšteno da shvatajući težinu operacije, koja je u suprotnosti sa osnovnim normama zakona i Ustava Crne Gore, temeljno pripremaju krivičnu prijavu protiv direktorice Centra za konzervaciju i arheološka istraživanja Biljane Brajović i svih aktera afere "Zalutali mail", i dodaju da će se prijava u utorak naći u rukama specijalnog tužioca.

Iz Demosa je juče saopšteno da je Brajović vodila evidenciju glasača Demokratsktske partije socijalista (DPS).

Ona je povodom tih tvrdnji juče kazala da je mail zloupotrijebljen, i da je to pokušaj političke manipulacije uoči predsjedničkih izbora.

Iz Demosa su saopštili da povodom kako su kazali pokušaja direktorice da objasni novu izbornu aferu, a zainteresovani da građani budu upoznati sa istinom, obraćaju se sa jednom konstatacijom i tri pitanja.

"Mogli bismo biti saglasni sa ocjenom Brajovićeve da je u ovoj aferi riječ o "političkoj manipulaciji u susret predsjedničkim izborima", uz neophodno preciziranje da je akter te manipulacije DPS i direktorica Centra kao istaknuti član i funkcioner te partije", navodi se u saopštenju Demosa.

Iz te partije su dodali da je zamjenom teza izostalo je i objašnjenje na sljedeća pitanja:

"Kada direktorica bazira svoj odgovor na "otkrivanju falsifikata", neka objasni na koji falsifikat konkretno misli – da li na dokument koji je, po njenom priznanju a i činjenično, izašao iz Centra kojim rukovodi? Pošto je, opet skrećući temu sa suštine delikta, pokrenula misteriju o tome ko je od zaposlenih iz institucije na čijem je čelu poslao mail, pozivamo je da obavijesti javnost dokle je stigla interna istraga? Neophodno bi bilo i da objasni u kakvoj je vezi rezultat te istrage sa suštinom operacije koja je evidentno materija političko-izborne korupcije, i kao takva u domenu krivične odgovornosti? Pošto se iz nemuštog obrazloženja moglo zaključiti da je direktorica navodno zainteresovana za razjašnjenje nastale afere, pitamo je i da li će se u narednim javljanjima ozbiljnije odnijeti prema već poznatim činjenicama, te da li je spremna da lično preuzme cijelu odgovornost, sada već sa ozbiljnim izgledima i krivičnu, ili je bila akter šireg udruženog poduhvata svoje stranke sa iskustvima u ovoj materiji?", piše u saopštenju Demosa.

Brajović je članica budvanskog odbora DPS-a.

Bonus video: