DF da preispita odluku u učešću Odbora

Gošović smatra da je više nego jasno da zakonska rješenja sama po sebi ne mogu obezbijediti demokratski ambijent i slobodne izbore, ako institucije sistema ne obezbijede doslednu primjenu tih zakona
1 komentar(a)
Opštinski odbor SNP, Neven Gošović, Foto: Savo Prelević
Opštinski odbor SNP, Neven Gošović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.09.2015. 13:15h

U interesu opozicije je da bude formiran Odbor za praćenje primjene zakona i drugih propisa značajnih za izgrađivanje povjerenja u izborni proces, kazao je nezavisni polsanik Neven Gošović, navodeći da svojom obavezom smatra prihvatanje učešća u radu tog tijela.

On je podsjetio da je postupak za formiranje Odbora kao privremenog radnog tijela Skupštine pokrenut na zahtjev opozicije.

"Riječ je o sprovođenju zaključka Skupštine o izgrađivanju povjerenja u izborni proces donesenog 31. maja 2013. godine. U interesu je opozicije da Odbor bude formiran i ostvaruje svoje nadležnosti”, kazao je Gošović agencije MINA.

On je naveo da se predloženim izmjenama Odluke o obrazovanju Odbora pruža mogućnost učešća u njegovom radu predstavnika svih klubova poslanika koji to žele.

"Usvajanje predloženih izmjena zahtijevaće određeno vrijeme. Klub samostalnih poslanika će predložiti kolegama iz Demokratskog fronta da dodatno razmotre ovo pitanje bez obzira na tekuća politička dešavanja, kako bi po mogućnosti predstavnici svih klubova poslanika iz reda parlamentarne opozicije učestvovali u radu ovog Odbora”, kazao je Gošović.

On je naveo da Odbor, kao privremeno skupštinsko radno tijelo, u skladu sa njegovim ovlašćenjima, može dati doprinos ostvarivanju slobodnih i zakonitih izbora, a time i doprinijeti izgrađivanju povjerenja u izborni proces.

"U ostvarivanju tog cilja smatram svojom obavezom da prihvatim učešće u radu Odbora”, poručio je Gošović.

On je dodao da je u prošloj godini izmijenjeno i dopunjeno izborno zakonodavstvo kako bi se obezbijedilo da Ustavom zajemčena prava i zažive na izborima u Crnoj Gori.

Gošović smatra da je više nego jasno da zakonska rješenja sama po sebi ne mogu obezbijediti demokratski ambijent i slobodne izbore, ako institucije sistema ne obezbijede doslednu primjenu tih zakona.

On je podsjetio da su u tom cilju utvrđena i posebna veoma značajna ovlašćenja Agencije za sprječavanje korupcije i Državne izborne komisije u vršenju nadzora nad primjenom Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, odnosno nadzoru nad primjenom Zakona o biračkom spisku i Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Gošović je naveo da je Skupština na sjednici održanoj 31. jula ove godine donijela Odluku o obrazovanju Odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces.

"Odredbama člana 4 te Odluke propisano je da Odbor ima 14 članova i to 7 članova koji se biraju iz reda poslanika parlamentarne većine, i 7 članova koji se biraju iz reda parlamentarne opozicije, s tim da u Odboru moraju biti zastupljeni predstavnici svih klubova poslanika, te da o sastavu Odbora, na predlog Administrativnog odbora odlučuje Skupština u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke”, podsjetio je on.

Gošović je kazao da je, nakon stava Demokratskog fronta da njegovi predstavnici neće učestvovati u radu Odbora, sastav Odbora, na način predviđen članom 4 Odluke nije moguće formirati.

"Zbog istog, saglasno stavovima zauzetim na Kolegijumu predsjednika Skupštine, u skupštinsku proceduru od strane poslanice Draginje Vuksanović, dana 11. septembra ove godine dostavljen je Predlog odluke o izmjeni Odluke o obrazovanju Odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces”, rekao je on.

Tim Predlogom, pojasnio je Gošović, mijenja se član 4 Odluke na način što se predlaže da Odbor čine članovi koji se biraju iz reda poslanika parlamentarne većine i reda poslanika parlamentarne opozicije, na paritetnoj osnovi.

"S tim da su u Odboru zastupljeni predstavnici svih klubova poslanika, ukoliko to žele, te da će o sastavu Odbora, na predlog Administrativnog odbora Skupština odlučiti u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke. Za očekivati je da će Predlog ove odluke biti uvršćen u dnevni red sjednice jesenjeg redovnog zasijedanja Skupštine u oktobru “, kazao je on.

Bonus video: