DF danas ponovo na Odboru za bezbjednost: Na osnovu čega Vijeće optužuje VDT i Katnića

“Očekujemo da odbor razmotri ocjene, situaciju i preduzete mjere. Nas prije svega interesuje na osnovu čega je neustavno Vijeća dalo određene ocijene i stavove u tom izvještaju”, rekao je Predrag Bulatović za “Vijesti”
4 komentar(a)
Predrag Bulatović, Velizar Kaluđerović, Foto: Savo Prelević
Predrag Bulatović, Velizar Kaluđerović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.07.2016. 07:18h

Poslanike opozicije interesuje na osnovu čega su date određene ocjene i stavovi u izvještaju Vijeća za nacionalnu bezbjednost iz maja ove godine, u kome piše da se Državno tužilaštvo ponaša kao četvrta grana vlasti i da su rezultati u borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala loši jer ono ne radi dobro.

Na tome će insistirati poslanici Demokrata Velizar Kaluđerović, DF-a Predrag Bulatović, Andrija Mandić i Nebojša Medojević i SDP-a Džavid Šabović. Oni su juče zatražili od predsjednika Odbora za bezbjednost da zakaže kontrolno saslušanje predsjednika Vijeća Mila Đukanovića i vicepremijera, člana Vijeća Duška Markovića, VDT-a Ivicu Stankovića i specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Poslanici DF-a vraćaju se danas na sjednicu Odbora, nakon skoro devet mjeseci bojkota. Oni su napustili odbor jer je Snežana Jonica (SNP) izabrana u Vijeće za nacionalnu bezbjednost, za šta je tada glasao i Darko Pajović (Pozitivna).

“Očekujemo da odbor razmotri ocjene, situaciju i preduzete mjere. Nas prije svega interesuje na osnovu čega je neustavno Vijeća dalo određene ocijene i stavove u tom izvještaju”, rekao je Predrag Bulatović za “Vijesti”.

Inicijator saslušanja je Kaluđerović, koji kao ni Bulatović, javno ne govori šta piše u izvještaju Vijeća, sem što izražava zabrinutost zbog njegovog sadržaja.

Prema informacijama “Vijesti”, u izvještaju vijeća Vladi se sugeriše da pripremi izmjena zakona, kako bi se tužiocima smanjila nadležnost. Takođe, navodi se da obavještajne službe i Uprava policije daju sve od sebe u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali da ih tužioci u tome koče. Opozicija nije tražila podršku Jonice, koja je zamjenica predsjednika Odbora i članica Vijeća.

Bonus video: