DF: Đukanović izazvao talas nezadovoljstva, koji prijeti da eskalira u građanske sukobe s nesagledivim posljedicama

"Naša je dužnost da Vas upozorimo na ozbiljnost društveno političkog trenutka u kojem se nalazi naša država, ali i zatražimo od vas, da putem diplomatskih aktivnosti zaustavite naredne poteze crnogorskog režima usmjerene u pravcu otimanja imovine Srpske pravoslavne crkve i doprinesete povlačenju ovog diskriminatorskog zakona"
5552 pregleda 22 komentar(a)
Knežević, Medojević i Mandić, Foto: Boris Pejović
Knežević, Medojević i Mandić, Foto: Boris Pejović

Poslanici Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević uputili su pismo ambasadorima u Crnoj Gori

"Poštovani. nakon što je upitna parlamentarna većina u crnogorskom Parlamentu protivno većinskoj volji pravoslavnih građana izglasala antievropski Zakon o slobodi vjeroispovijesti, u obavezi smo da vam se obratimo ovim pismom. Posle niza naših apela da se odustane od izglasavanja diskriminatorskog zakona, i pruži prilika novom dijalogu, suočili smo se s brutalnom intervencijom represivnog aparata, kako prema poslanicima DF-a koji su protivustavno uhapšeni, tako i prema episkopima, monaštvu, sveštenstvu i vjernicima Srpske pravoslavne crkve koji su protestvovali na ulicama crnogorskih gradova. Ovako usvojeni zakon ugrozio je osnovna ljudska prava i slobode pravoslavnih vjernika i imovinska prava Srpske pravoslavne crkve, kojoj još od 1945. i komunističkog sistema nije vraćena oduzeta imovina", piše u pismu čelnika DF-a.

Navode da je svojom isključivošću, predsjednik države Milo Đukanović, koji je urgentno potpisao ovaj zakon, "izazvao još snažniji talas narodnog nezadovoljstva, koji ovih dana prijeti da eskalira u građanske sukobe s nesagledivim posljedicama."

"Naša je dužnost da Vas upozorimo na ozbiljnost društveno političkog trenutka u kojem se nalazi naša država, ali i zatražimo od vas, da putem diplomatskih aktivnosti zaustavite naredne poteze crnogorskog režima usmjerene u pravcu otimanja imovine Srpske pravoslavne crkve i doprinesete povlačenju ovog diskriminatorskog zakona. U protivnom, spontana i masovna okupljanja vjerujućeg naroda i našeg sveštenstva će se nastaviti, i svake večeri biti masovnija i istrajnija. Iskreno vjerujemo da još nije kasno za dijalog o povlačenju zakona, kao i što znamo da svaki novi dan bez dogovora, vodi u opasne neizvjesnosti koje trajno mogu ugroziti građanski mir u Crnoj Gori", piše u pismu Mandića, Medojevića i Kneževića.

Bonus video: