DF lobira za referendum o NATO: Preko Holandije bi da uspore prijem

Lobiranjem za referendum u Holandiji, Front pokušava da uspori odluku crnogorskog parlamenta o ratifikaciji
111 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.04.2017. 05:33h

Demokratski front (DF) pokušava da organizovanjem referenduma o ratifikaciji članstva Crne Gore u NATO u Holandiji odgodi potvrđivanje članstva u crnogorskom parlamentu i time dobije na vremenu kako bi u Crnoj Gori izborili referendum, objasnio je funkcioner DF-a Slaven Radunović. Donji dom holandskog parlamenta i Senat u toj državi odobrili su članstvo Crne Gore u NATO, ali još uvijek postoji opcija da se ta odluka poništi na referendumu.

“Preko 80 odsto građana Crne Gore smatra da bi o članstvu trebalo da se glasa na referendumu, a vlast želi na silu da ugura Crnu Goru u NATO. Kao jednu od opcija da se taj proces zaustavi, ili makar uspori, koristimo mogućnost koju pruža ustav Holandije”, rekao je Radunović “Vijestima”.

On je objasnio da je u Holandiji već pokrenuta inicijativa da se uđe u proceduru raspisivanja referenduma. “Najkasnije do 19. aprila je potrebno podnijeti inicijativu, koja u sljedeće četiri nedjelje mora da bude podržana od strane 10.000 građana Holandije. Ukoliko se skupe potpisi ulazi se u finalni period koji traje šest nedjelja u kojem mora da se sakupi 300.000 glasova ili potpisa kojim bi se onda raspisao referendum u Holandiji. Na referendum mora da izađe minimum 30 odsto građana, ukoliko većina bude saglasna sa tim da se Crnoj Gori ne ratifikuje članstvo, onda bi se poništila odluka parlamenta”, rekao je Radunović.

Crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović kazao je ranije da postoje samo teoretske šanse da referdndum bude organizovan. Radunović tvrdi da je predsjednik Unije za neutralnost Gojko Raičević u Holandiji gdje sa NVO i pojedinim holandskim poslanicima pokušava da uspostavi tim koji bi izveo ovaj projekat. “Smatrao bih zadovoljavajućim i da makar odložimo učlanjenje za neko vrijeme kako bi se stvorila šansa da se pritiskom svih demokratskih snaga i svih kojima je stalo do slobodne volje građana i do prava građana da odlučuju o svojoj sudbini, da uspijemo da se izborimo za slobodan i fer referendum u Crnoj Gori”, rekao je Radunović.

Bonus video: