DF: Njemački političari se interesuju za djelovanje kriminalnih organizacija u CG

"Osim zloupotrebe državnih službi i resursa, u kampanji kriminalnog režima se permanentno pojavljuju i strukture organizovanog kriminala koje daju punu finansijsku i logističku podršku DPS-u. Zauzvrat, režim im omogućava da nesmetano obavljaju šverc cigareta, narkotika i oružja sa najopasnijim terorističkim organizacijama svijeta"
152 pregleda 16 komentar(a)
Nebojša Medojević, Štefan Majer. Strahinja Bulajić, Predrag Bulatović, Foto: Demokratski front
Nebojša Medojević, Štefan Majer. Strahinja Bulajić, Predrag Bulatović, Foto: Demokratski front
Ažurirano: 01.12.2016. 15:16h

Lideri Demokratskog fronta treba da intenziviraju saradnju sa Bundestagom u narednom periodu u vezi pitanja demokratije, stabilnosti i bezbjednosti, saopštio je izvjestioc njemačke vladajuće CSU/CDU frakcije za pitanja unutrašnje bezbjednosti Štefan Majer tokom razgovora sa čelnicima Demokratskog fronta.

Kako je saopšteno iz tog političkog saveza, Majer je izrazio zabrinutost zbog "progona opozicije u Crnoj Gori i duboke političke krize koja je dovela do nepriznavanja izbora od strane 49 odsto Parlamenta".

"On se posebno interesovao za djelovanje globalnih kriminalnih organizacija koje predstavljaju bezbjednosnu prijetnju i za Njemačku i region", saopšteno je iz DF-a.

U posjeti Bundestagu su funkcioneri DF-a Nebojša Medojević, Strahinja Bulajić, Predrag Bulatović.

Lideri DF-a su Majera, kako je saopšteno, upoznali sa "progonom opozicije i dubokom političkom krizom koja je posledica sistematske krađe izbora od strane kriminalnog režima Mila Đukanovića".

"Osim zloupotrebe državnih službi i resursa, u kampanji kriminalnog režima se permanentno pojavljuju i strukture organizovanog kriminala koje daju punu finansijsku i logističku podršku DPS-u. Zauzvrat, režim im omogućava da nesmetano obavljaju šverc cigareta, narkotika i oružja sa najopasnijim terorističkim organizacijama svijeta. Zbog sklapanja dilova "droga za oružje" u Crnoj Gori je uhapšeno više lica po nalozima DEA i Interpola", saopštili su lideri DF-a.

U toku posjete Bundestagu, lideri Fronta su, kako se navodi, imali radni sastanak sa izvjestiocem vladajućeg CSU za spoljnu, odbrambenu politiku EU i ljudska prava Florijanom Hanom.

"Han je posebno istakao da činjenica da 49 odsto Parlamenta ne priznaje rezultate izbora i bojkotuje Parlament, predstavlja izraz duboke državne krize u Crnoj Gori", saopšteno je iz DF-a.

Lideri Fronta su se susreli sa izvjestiocem Bundestaga za zapadni Balkan i Crnu Goru Josipom Juratovicem.

"Lideri DF su istakli da je namjera Đukanovića da pravnim, političkim, medijskim i fizičkim nasiljem, eliminiše DF kao najjaču i najorganizovaniju opozicionu grupaciju u Crnoj Gori, veoma opasna i da može dovesti do destabilizacije prilika u Crnoj Gori i region. DF insistira na političkom rešenju krize, formiranju prelazne Vlade po principu ko-ministara, efikasnim rezovima u izbornom sistemu, sprečavanju zloupotrebe resursa i službi, i regulisanju medijske scene. Politika dvostrukih standarda EU prema sličnim političkim procesima u Makedoniji i Crnoj Gori, izaziva konfuziju, negativno utiče na razvoj demokratskih procesa u regionu i ohrabruje autokratske režime", istakli su lideri DF.

Juratovic je, kako je saopšteno iz Fronta, istakao da su fer i slobodni izbori sa nespornim rezultatima i slobodno djelovanje opozicije bez opstrukcija od strane države i vlasti, krucijalni za razvoj demokratije i stabilnost u Crnoj Gori, te da političko rešenje krize nema alternativu.

"Juratovic je naglasio, da on lično ostaje rezrvisan prema bojkotu Parlamenta, ali da u potpunosti razumije razloge koji su naveli cjelokupnu crnogorsku opoziciju da bojkotuje Parlament. On je istakao da činjenica da skoro pola poslanika ne učestvuje u radu Parlamenta predstavlja ne samo izraz duboke državne, nego i sistemske krize", navodi se u saopštenju.

Bonus video: