DF o slučaju Sinđelić: Kriminalizovane crnogorske institucije na čelu sa Pažinom

"Iako je Ministarstvo pravosuđa Hrvatske još u maju 2017. zatražilo izručenje Saše Sinđelića, ministar pravde Zoran Pažin, predsjednik Višeg suda Boris Savić i GSDT Milivoje Katnić su opstruirali čitav postupak izručenja izjavljujući da će Sinđeliću biti određen ekstradicioni pritvor čim završi svjedočenje"
4975 pregleda 10 komentar(a)
Sinđelić, Foto: Savo Prelević
Sinđelić, Foto: Savo Prelević

Demokratski front (DF) saopštio je danas da to što Ministarstvo pravosuđa Hrvatske nije obaviješteno da im Crna Gora neće izručiti Sašu Sinđelića, osuđenog u toj državi na 21 godinu zatvora zbog ubistva, pokazuje da su crnogorske pravosudne institucije na čelu sa ministrom pravde Zoranom Pažinom kriminalizovane.

Nadležni u Crnoj Gori dvije godine ne odgovaraju na zahtjeve hrvatskog Ministarstva pravosuđa o izručenju Saše Sinđelića, koji je u toj državi osuđen na 21 kaznu zatvora zbog teškog ubistva i krađe.

Sinđelića u Hrvatskoj čeka robija zbog ubistva hrvatskog državljanina Mirka Fotesa.

Iz DF su saopštili da je nakon zvanične izjave Ministarstva pravosuđa Hrvatske svaki zdravorazumski komentar izlišan.

"Iako je Ministarstvo pravosuđa Hrvatske još u maju 2017. zatražilo izručenje Saše Sinđelića, ministar pravde Zoran Pažin, predsjednik Višeg suda Boris Savić i GSDT Milivoje Katnić su opstruirali čitav postupak izručenja izjavljujući da će Sinđeliću biti određen ekstradicioni pritvor čim završi svjedočenje. Podsjećamo javnost da je Saša Sinđelić svoje svjedočenje završio u februaru 2018. i da su tad crnogorski pravosudni organi bili dužni da mu odrede pritvor i započnu postupak njegovog izručenja. Ali, umjesto izručenja oni su organizovali njegov odlazak u Srbiju, gdje se očigledno nalazio pod kontrolom određenih srpskih bezbjednosnih struktura", kazali su iz DF.

Istakli su da iako je cijela regionalna javnost znala da se Saša Sinđelić nalazi u Srbiji, Viši i Apelacioni sud su odlučili da zasijedaju krajem aprila 2019. na osnovu zahtjeva Hrvatske o njegovom izručenju iz maja 2017.

"I pritom donijele odluku o neizručenju uz obrazloženje da se Sinđelić ne nalazi u Crnoj Gori. Zašto su Viši i Apelacioni sud odlučivali o izručenju Saše Sinđelića ako su znali da se on ne nalazi u Crnoj Gori, valjda je sad svakom jasno - da bi mu omogućili bezbjedan povratak u Crnu Goru. Naravno, nijedan od ovih sudova o svojoj odluci nije obavijestio Ministarstvo pravosuđa Hrvatske, ali ni crnogorsku javnost jer te odluke nije bilo na zvaničnim sajtovima oba suda. A odluka nije obznanjena jer je u međuvremenu pripremana akcija ponovnog dolaska Saše Sinđelića u Crnu Goru, i to vrlo vjerovatno uz punu koordinaciju crnogorskih i djelova srpskih bezbjednosnih službi. I sad imamo vulgarnu pravosudnu farsu koja je još jednom pokazala potpunu kriminalizovanost crnogorskog pravosuđa u montaži državnog udara. Zato je veoma važno da vidimo kakva će biti reakcija Republike Hrvatske nakon javnog oglašavanja Ministarstva pravosuđa da ih niko nije obavijestio o neizručenju Saše Sinđelića. Da li će obnoviti zahtjev za izručenje Saše Sinđelića, kao što to redovno čine sa srpskim generalima, ili će prećutno dati saglasnost da pravosnažno presuđeni ubica, i po svemu sudeći sitni agent BIA i ANB- a dobije politički azil, čime bi crnogorska pravosudna šizofrenija dobila svoju punu kulminaciju. DF u svakom slučaju izražava zadovoljstvo što se na dnevnom nivou potvrđuje kako je kriminalni režim braće Đukanović privatizovao sve institucije u obračunu sa liderima DF- a, jer naš savez zajedno sa Mitropolijom crnogorsko primorskom predstavlja posljednju branu od potpune kapitulacije Crne Gore", rekli su iz DF.

Bonus video: