DF pita članove hoće li na proteste

Predsjedništvo DF-a u septembru organizuje proširene sjednice opštinskih odbora po Crnoj Gori
59 pregleda 39 komentar(a)
Demokratski front, DF, Foto: Filip Roganović
Demokratski front, DF, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 21.08.2018. 06:06h

Članovi Predsjedništva Demokratskog fronta (DF) će u septembru organizovati proširene sjednice opštinskih odbora stranaka koje čine taj savez, kako bi se konsultovali o eventualnom organizovanju protesta. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” iz DF-a sjednice će biti organizovane u svim većim gradovima u Crnoj Gori.

“Planiramo da obiđemo naše pristalice u Nikšiću, Bijelom Polju, Pljevljima i Baru i vidimo kakvo je njihovo raspoloženje za organizovanje protesta na jesen. Kao i u slučaju ranijih protesta želimo da od članstva čujemo smatraju li da postoji opoziciona snaga za izlazak na ulice. Sjednice će biti prilika da ukažemo da opozicija mora biti aktivnija nakon lokalnih i predsjedničkih izbora. Iako smo svjesni da opozicioni birači očekuju da im se ponudi neki plan, nažalost ne očekujemo da nam se kolege iz ostalih partija pridruže”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Čelnici DF-a su proteste prvi put najavili u julu, nakon što je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tražilo da se poslanik Milan Knežević kazni dvomjesečnom zatvorskom kaznom zbog odbijanja da svjedoči. Tužilaštvo je tražilo pritvor jer je Knežević odbio da dostavi podatke o sudiji koji mu je, kako je tvrdio, ponudio da mu za deset hiljada eura ukine presudu zbog napada na policajca. Poslanik DF-a je zbog napada na policajca odslužio zatvorsku kaznu, dok je zbog odbijanja da svjedoči bio kažnjen sa 1.000 eura. Iz Predsjedništva DF-a su tada najavili da će organizovati proteste ukoliko Skupština bude raspravljala o ukidanju poslaničkog imuniteta Kneževiću, nakon čega je Viši sud odbio zahtjev tužilaštva.

Iz ostatka opozicije ranije su poručili da bi protesti u ovom trenutku značili radikalizaciju političkih prilika koja bi išla naruku Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Bonus video: