DF plaća povratak „Kosovke djevojke” u Urgentni - Vijesti.me
POSLANICI IZDVAJAJU NOVAC OD PLATA

DF plaća povratak „Kosovke djevojke” u Urgentni

Poslanici Demokratskog fronta izdvojiće novac od svojih plata kako bi izmirli dug Kliničkog centra za restauraciju umjetničkog djela

Kosovka djevojka, slika
Kosovka djevojka, slika (Foto: Centar za konzervanciju)

Poslanici Demokratskog fronta (DF) platiće restauraciju umjetničkog djela “Kosovka djevojka” kako bi ona bila vraćena u hol Urgentnog centra, saopšteno je “Vijestima” iz tog političkog saveza.

Poslanici DF-a su to ponudili nakon pisanja “Vijesti” da Klinički centar gotovo pola godine odbija da plati 1.500 eura troškova Centru za arheologiju i konzervaciju.

Bivša direktorka KC-a Zorica Kovačević obećala je 29. maja da će baš tog dana platiti Centru za konzervaciju i arheologiju ugovorenu cijenu restauracije.

Obećanje da će se slika vratiti do kraja maja, Kovačevićeva nije ispunila ni do kraja jula, kada je napustila KC i stupila na mjesto predsjednice Opštine Danilovgrad.

Pomoćnik direktora Centra Željko Kalezić kazao je da će slika, čija je restauracija završena još proljetos, ostati kod njih dok KC ne plati fakturu.

“Kosovka djevojka“ je iz hola Urgentnog uklonjena krajem decembra 2016, na zahtjev novog direktora te jedinice KC-a Nermina Abdića, što je bila jedna od njegovih prvih odluka po stupanju na tu funkciju.

Tada je saopštio da je djelo, rađeno na limu, premješteno u sobu koja služi ljekarima i medicinskim sestrama za odmor. Naglasio je da je sliku sklonio isključivo da bi je sačuvao od vandalizma.

Tvrdio je i da uklanjanje “Kosovke djevojke” iz hola nema “političku konotaciju”, odnosno nema veze sa činjenicom da se od 2015. do kraja 2016. na istom zidu nalazila i zahvalnica turskoj Agenciji za saradnju i koordinaciju (TIKA) za donaciju vrijednu 750.000 eura Urgentnom centru.

“Milioni se izdvajaju za razne favorite režima, a sa druge strane se nema 1.500 eura da se plati restauracija”, kazali su “Vijestima” iz DF-a.

Jasno je, navode iz Fronta, i zašto je direktor Urgentnog uklonio sliku i zašto ne žele da je vrate u hol gdje je i bila.

Iz DF-a, tačnije iz njegovog najvećeg konstituenta, Nove srpske demokratije, ranije su zbog uklanjanja djela iz Urgentnog i odbijanja da na poklon prihvate sliku sa istovjetnim motivom, Abdića i Kovačevićevu optužili za šovinizam.