DF pokrenuo inicijativu za vanrednu sjednicu: CG da opozove Mašulovića

"Inicijativa je dostavljena na potpisivanje svim opozicionim poslanicima, jer je za zakazivanje skupštine neophodno 27 potpisa, a DF, kao što je poznato, ima 18 poslanika"
71 pregleda 36 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.08.2018. 12:28h

Demokratski front je pokrenuo inicijativu za sazivanje vanredne sjednice Skupštine Crne Gore za 23. avgust oko zaključka povodom prisustva vojnog atašea Crne Gore na proslavi operacija "Oluja" u Hrvatskoj.

Više političkih partija i građanskih aktivista osudilo je učešće vojnog atašea Crne Gore u Hrvatskoj Ivana Mašulovića na obilježavanju 23. godišnjice vojne operacije “Oluja”, ocijenjujući ga neprimjerenim.

DF je saopštio i predlog zaključka.

"1.Skupština Crne Gore najoštrije osuđuje odluku Vlade Crne Gore da učestvuje i podrži proslavu godišnjice pogroma i etničkog čišćenja nedužnog srpskog naroda, civila, žena, djece, staraca iz nekadašnje Republike Srpske Krajine, od strane hrvatskih vojnih snaga u operaciji „Oluja“;

2.U ovoj najvećoj operaciji etničkog čišćenja civilnog stanovništa od Drugog svjetskog rata, koja je osmišljena, planirana i sprovedena od strane vlasti Hrvatske pod rukovodstvom Franja Tuđmana, o čemu postoje i materijalni dokazi, poznati kao „topnički dnevnici“, ubijeno je ili nestalo više od 2000 a prognano preko 250 000 civila srpske nacionalnosti.

3.Skupština Crne Gore iskazuje poštovanje prema nedužnim civilnim žrtvama u ovoj akciji etničkog čišćenja i poziva Vladu Crne Gore da odmah opozove vojno-diplomatskog predstavnika Crne Gore iz Ambasade u Zagrebu, i javno se izvini svim žrtvama ovoga pogroma.

4.Skupština Crne Gore ostaje privržena promociji mira, stabilnosti i dobrosusjedskih odnosa u regionu, koji ne mogu biti zasnovani na ignorisanju zločina i progona bilo kog naroda već jedino na pomirenju i poštovanju istine.

"Inicijativa je dostavljena na potpisivanje svim opozicionim poslanicima, jer je za zakazivanje skupštine neophodno 27 potpisa, a DF, kao što je poznato, ima 18 poslanika", navode iz DF.

Bonus video: