DF: Protesta će biti, i ako ga policija ne odobri

On je pozvao sve građane Crne Gore da u subotu dođu na protest
0 komentar(a)
protest Demokratski front, Predrag Bulatović, Foto: Filip Roganović
protest Demokratski front, Predrag Bulatović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 22.10.2015. 17:27h

Protest koji je Demokratski front (DF) najavio za subotu biće održan bez obzira na to kakav će biti odgovor Uprave policije, poručili su danas iz tog političkog saveza i pozvali građane iz svih krajeva Crne Gore da toga dana dođu u Podgoricu.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović kazao je da su skup prijavili u skladu sa Zakonom o javnim okupljanjima.

„I za nas je održavanje tog mirnog protestnog skupa gotova stvar“, rekao je Bulatović na konferenciji za novinare.

Na pitanje da li su dobili odgovor od Centra bezbjednosti Podgorica, on je rekao da ne očekuju negativan odgovor jer su, kako je kazao, se uradili u skladu sa zakonom.

„Koordinacioni odbor skupa ima određene kontakte sa predstavnicima Ccentra bezbjednosti, i tu nema nikakvog problema, niti razmišljamo oko toga. Skup će biti održan, i ako bi bilo ko šta pokušao, taj rizikuje da radi nezakonito i da se ogluši o preporuke i američke Ambasade i Evropske komisije“, poručio je Bulatović.

On je pozvao sve građane Crne Gore da u subotu dođu na protest.

„U nedjelju, kada je bio impozantan protestni skup kao reakcija na djelovanje policije, nikoga nijesmo pozivali nego smo saopštili da je to protestna šetnja poslanika. Ovoga puta pozivamo građane, i organizovaćemo dolazak ljudi iz svih krajeva Crne Gore“, kazao je Bulatović.

On je najavio da će Koordinacioni odbor tog protestnog skupa održati sjutra konferenciju za novinare na stepeništu ispred Skupštine Crne Gore.

„Koristim priliku da pošaljem poruku predsjedniku Skupštine da se ne desi situacija kao danas sa šefom Kluba nezavisnih poslanika da mu se ne dozvoli ulazak u parlament na način kako to želi“, naveo je Bulatović.

Komentarišući konstataciju Mila Đukanovića da je na djelu pokušaj destabilizacije Crne Gore, Bulatović je rekao da premijer na taj način pokušava da proteste DF-a predstavi kao takve.

„Postoji pokušaj destabilizacije Crne Gore, i direktnu odgovornost za te aktivnosti snose Đukanović i njegov zamjenik Duško Marković“, kazao je Bulatović.

On je rekao da je mirni protest DF-a ispred Skupštine, koji je počeo 27. septembra, razbijen uz pomoć sile.

„Sada nije vrijeme da se bavimo pravnim zavrzlamama, ali je činjenica da policija nije imala osnova da bude prisutna tog jutra, na osnovu zakona o javnim okupljanjima, upravnom postupku, bezbjednosti saobraćaja. To je pokušaj zamjene teza, nama je zabranjen skup na osnovu saopštenja sa megafona“, naveo je Bulatović.

Prema njegovim riječima, što se DF-a tiče taj skup koji je prekinut nije zabranjen.

„Jer u ovoj državi, ako je pravna, nophodno je da se dobije rješenje koje je u skladu sa zakonom, i koje mora da bude dostavljeno organizatoru pisanim putem“, kazao je Bulatović.

Na pitanje kako komentariše poruku Đukanovića da neće prihvatiti ultimatum DF-a, Bulatović je kazao da očekuje da će premijer, uz veliki pritisak naroda, podnijeti ostavku u subotu, i da će politički zahtjevi Fronta biti ispunjeni.

„Na kraju, pored Đukanovića postoje i parlamentarni i drugi subjekti koji, pod pritiskom demonstranata, mogu da objave da Vlada nema većinu i da to konstatujemo na protestima“, dodao je Bulatović.

On je ponovio da se ne radi samo o zahtjevima DF-a, nego da su to „opšti zahtjevi naroda“.

Bulatović je kazao da je već određena ruta protestne šetnje - od Trga Republike, ulicom Slobode do spomenika kralju Nikoli.

Bonus video: