DF: Režim ušao u obračun sa pravoslavnim vjernicima i tradicionalnom Crnom Gorom - Vijesti.me
OSUDILI ZABRANU LITURGIJE NA IVANOVIM KORITIMA

DF: Režim ušao u obračun sa pravoslavnim vjernicima i tradicionalnom Crnom Gorom

"Glavna smetnja režimskom projektu izdaje i predaje Crne Gore su SPC, pravoslavni vjernici i političke snage koje se bore za vrijednosti tradicionalne Crne Gore...", saopšteno iz DF-a

Demokratski front
Demokratski front (Foto: Demokratski front)

Demokratski front ocijenio je da je "crnogorski režim ušao u otvoreni obračun sa pravoslavnim vjernicima i tradicionalnom Crnom Gorom".

Iz tog političkog saveza reagovali su povodom zabrane liturgije na Ivanovim koritima. 

Iz Mitropolije crnogorsko primorske ranije je saopšteno da je Uprava policije zabranila sveštenstvu i vjernicima da na Preobraženje u crkvi posvećenoj ovom prazniku na Ivanovim koritima služe liturgiju povodom slave tog hrama.

Iz Uprave policije je saopšteno da su vjerski obred na Ivanovim koritima Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) i Mitropoliji crnogorsko – primorskoj (MCP) Srpske pravoslavne crkve zabranjen iz razloga bezbjednosti.

"Naredbu o zabrani izdao je ministar Mevludin Nuhodžić. Podsjećamo da režimska policija proteklih dana nije reagovala na divljanje albanskih ekstremista koji su upadali u manastir Beška i maltretirali monahinje, kao što su u Svaču kod Ulcinja podržavali one koji su sprečavali liturgiju i jurišali na mitropolita Amfilohija", navodi se u saopštenju DF-a.

Dodali su da je "bruka da teritorijom Crne Gore patrolira albanska policija", te da je "za očekivati da lično Nuhodžić i Veljović predaju raport vođi patrole".

Iz Uprave policije danas je pojašnjeno da su službenici granične policije Albanije prethodnih dana boravili na teritorijama opština Andrijevice i Berana u pograničnom dijelu prema Albaniji u skladu sa sporazumom dvije države, a u vezi sagledavanja stanja graničnih piramida i oznaka od strane albanske policije i službenika uprava za nekretnine dvije države.

"Glavna smetnja režimskom projektu izdaje i predaje Crne Gore su SPC, pravoslavni vjernici i političke snage koje se bore za vrijednosti tradicionalne Crne Gore i naših predaka, pa zato imamo kontinuirane napade na naše crkve i sveštenstvo. Konstatujemo da se vrh režima opasno poigrava sa sudbinom Crne Gore. Pravoslavni vjernici ne smiju da nasijedaju na provokacije, ali moraju biti spremni da štite svetinje i crkvu koja je i stvorila Crnu Goru.  Na Trojičindanskom saboru u Podgorici jasno je iscrtan put kojim treba da idemo u cilju zaštite vjere i naroda i kako bi se zaustavilo dalje ponižavanje ove zemlje od strane onih koji su pravoslavlje označili kao neprijatelja i smetnju za svoje lične i nacionalne interese", navodi se u saopštenju DF-a.


Vidi sve komentare