DF: Srpska se truba neće čuti ovog avgusta sa Jaza

Iz DF su kazali da "smo svjedoci brutalnih režimskih reakcija na humanitarni koncert koji je prije neko veče održan u Herceg Novom i krivičnih prijava koje podnose protiv srpskih prvaka iz tog grada"
11399 pregleda 88 komentar(a)
Detalj sa jednog od sabora trubača u Guči, Foto: BETAPHOTO/ZIVOTA POPOVIC/EV
Detalj sa jednog od sabora trubača u Guči, Foto: BETAPHOTO/ZIVOTA POPOVIC/EV
Ažurirano: 15.08.2019. 14:59h

Crnogorski režim je uz pomoć Crnogorske u Budvi uspio da spriječi održavanje festivala narodne muzike na platou Jaz u Grblju, koji su planirali da organizuju politički predstavnici srpskog naroda u budvanskoj vlasti, saopšteno je danas iz Demokratskog fronta (DF).

"To je za politički i nacionalni život srpskog naroda ključna informacija i jasna poruka, a sve druge su sporedne i manje važne. Dakle, srpska se truba neće čuti ovog avgusta sa Jaza zato što su oni kojima je naše kulturno nasljeđe odvratno i primitivno uspjeli to da spriječe", navodi se u saopštenju DF.

"Vijestima" je iz DF rečeno da je i objavljivanje poruka koje je navodno slao lider Nove srpske demokratije i jedan od lidera DF Andrija Mandić povezano sa namjerom da se spriječi održavanje festivala.

"Problem je srbofobija, a ne homofobija", navodi DF u saopštenju.

Iz tog političkog saveza su dodali da "smo svjedoci brutalnih režimskih reakcija na humanitarni koncert koji je prije neko veče održan u Herceg Novom i krivičnih prijava koje podnose protiv srpskih prvaka iz tog grada".

"Zato se nije smjelo dozvoliti da se nešto slično organizuje u Budvi i javnosti pokaže da srpstvo u Crnoj Gori nije poraženo nego da pruža snažan otpor nasilnoj asimilaciji na svakom mjestu a posebno u Boki. Pokušaj da se u prvi plan stavi rasprava o nivou i literarnim uzletima ili padovima našeg snažnog odgovora na šovinističko saopštenje Crnogorske i tema ko je potpisivao a ko davao saglasnost na odredjeni tekst saopstenja samo je pokusaj da se zamaskira i prikrije ovaj kljucni problem", kazali su iz DF.

Jedna od najpopularnijih turističkih manifestacija u Srbiji - Sabor trubača u Guči, trebalo je da dobije svoju mediteransku verziju, nakon što je Opština Budva izašla u susret i obezbijedila plato na Jazu da se 24. i 25. avgusta organizuje Sajam hrane i pića sa tradicijom pod nazivom “Guča u Budvi”.

Bonus video: