DF: Stanković i Katnić zataškavanjem korupcije postali direktni saučesnici

Ostavka Stankovića i Katnića, smatraju, predstavlja logičan čin nakon što je ministar Pavle Radulović preuzeo svoj dio objektivne odgovornosti
6586 pregleda 9 komentar(a)
Katnić i Stanković, Foto: Zoran Đurić
Katnić i Stanković, Foto: Zoran Đurić

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić su zataškavanjem korupcije u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, od maja ove godine, postali direktni saučesnici u izvršenju tog krivičnog djela, saopštio je Demokratski front (DF).

Iz tog političkog saveza su pozvali Katnića i Stankovića da već danas podnesu ostavke.

Na taj način bi se, kako navode iz DF-a, stekli uslovi da se sprovede nezavisna istraga, ne samo protiv aktera na snimku, već i samih Stankovića i Katnića.

"Takođe pozivamo ovaj čuveni dvojac da objasni crnogorskoj javnosti kako je snimak korupcije u MORT-u postao dokaz za tužilaštvo, a snimci na kojima se jasno vidi Migo Stijepović i koverta u kojoj se nalazi novac i spominjanje Mila Đukanovića, po riječima Milivoja Katnića nisu dokaz. Glavni specijalni državni tužilac je prije dvije nedjelje izjavio da ni snimci telefonskih razgovora profesora Duška Kneževića i Nena Vujoševića o korupciji u tužilaštvu nisu dokaz, ali zato jeste notes pronađen u kući Gorana Sita Rakočevića", saopšteno je iz DF-a.

Neophodno je, dodaju, da Stanković i Katnić objasne da li su snimci dokaz samo kad na njima nema Đukanovića, Stijepovića, Stankovića, Katnića i "ostalih korumpiranih tužilaca i sudija".

"A da su snimci dokaz kad se na njima ne nalazi niko od pomenutih osoba i njima bliskih lica. Treba li podsjetiti da je nekadašnji viceguverner Velibor Milošević takođe bio uhapšen na osnovu snimka razgovora između njega i profesora Kneževića", ističu iz DF-a.

Posebno je pitanje, kako navode, zašto "zbog korupcije u MORT-u" od maja mjeseca nije sprovedena nijedna istražna radnja, i da je bilo potrebno da se snimak emituje u emisiji “Načisto” da bi tužilaštvo otpočelo istragu.

"Javnost očekuje i odgovor na pitanje ko je imao interes u tužilaštvu da ovaj slučaj drži u fioci sve vrijeme, i da li će biti uhapšen tužilac kome je ovaj predmet proslijeđen iz osnovnog tužilaštva u Kotoru? Da li je javno obraćanje Duška Markovića posle emitovanja snimka dokaz pritiska na tužilaštvo o kojem je govorio Ivica Stanković, i da li to znači da je tužilaštvo podleglo pritisku i odabralo selektivni model djelovanja u borbi protiv korupcije", saopšteno je iz DF-a.

Ostavka Stankovića i Katnića, smatraju, predstavlja logičan čin nakon što je ministar Pavle Radulović preuzeo svoj dio objektivne odgovornosti.

"Jer njih dvojica snose mnogo veću odgovornost od bivšeg ministra, zato što se šest mjeseci u tužilaštvu prikrivalo ovo krivično djelo. Uprkos nastojanjima jednog krila u DPS-u da razdvoji Katnića od Stankovića, svakim danom biva očiglednije da su njih dvojica paket aranžman koji je instituciju tužilaštva sravnio do temelja", zaključuju iz DF-a.

Bonus video: