DF: Visoki predstavnici EU saglasni sa nama oko uklanjanja granica na Zapadnom Balkanu

"Nije prirodno da mi iz Crne Gore želimo da se integrišemo, na primjer, sa Danskom, a ne možemo da uspostavimo dobre odnose i obrišemo granice između nas“, naveo je Đukanović
2006 pregleda 1 komentar(a)
Đukanović, Foto: Printscreen Facebook
Đukanović, Foto: Printscreen Facebook

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Milutin Đukanović učestvovao je na sastanku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, saopšteno je iz ove partije.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvid Mekalister, komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varhelji i visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Žosep Borel.

"Đukanović je pohvalio novu metodologiju EU integracija koju zastupa francuski predsjednik Emanuel Makron jer će od toga direktno građani imati koristi i spriječiće se političke manipulacije", saopšteno je iz DF-a

Đukanović je, takođe, upitao komesara Varheljija da li će ohrabriti Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu da se priključe regionalnoj inicijativi Mali Šengen. On je iznio stav da je pomenuta inicijativa dobra i da je treba proširiti, čak i fizički ukloniti granice između država Zapadnog Balkana.

"Ako pokažemo da poštujemo evropske standarde između nas, onda neće biti problema da isto to uradimo kada se integrišemo u Evropsku uniju. Nije prirodno da mi iz Crne Gore želimo da se integrišemo, na primjer, sa Danskom, a ne možemo da uspostavimo dobre odnose i obrišemo granice između nas“, naveo je Đukanović.

Varhelji je u odgovoru na Đukanovićevo pitanje kazao da je dobrodošla svaka saradnja između država Zapadnog Balkana prije proširenja.

"Ja pozdravljam Mali Šengen. Taj proces mora biti inkluzivan. Svi bi mu se trebali pridružiti, svi na Zapadnom Balkanu. Granice će biti lako preći, pomoći će trgovini, kontaktu među ljudima i koristi mogu biti osjetne“, istakao je Varhelji.

Iz DF-a je saopšteno da je Mekalister kazao da je uvijek dobro rušiti bilo kakve granice na Zapadnom Balkanu.

"Ovakvi stavovi visokih predstavnika Evropske unije ohrabruju jer su u suprotnosti sa onima koji dolaze iz režimskih krugova u Crnoj Gori da je brisanje regionalnih granica suvišno ili bi potencijalno ugrozilo EU integracije", zaključeno je iz DF-a

Bonus video: