DFI prijeti protestima zbog poziva albanske dijaspore premijeru Crne Gore

Predsjednik DFI Anton Ljuljđuraj je upozorio da Đukanović ne zaslužuje prisustvo na svečanosti zbog politike koju vodi prema Albancima
109 pregleda 12 komentar(a)
Anton Ljuljđuraj, Foto: Savo Prelević
Anton Ljuljđuraj, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.09.2013. 20:21h

Demokratski forum za intergacije (DFI) tražio je od čelnika Albansko-američkog nacionalnog savjeta (NAAC) da javno objasne zbog čega su pozvali premijera Mila Đukanovića na svečanost u Njujorku, na kojoj će biti dodijeljena nagrada istaknutim pojedincima.

Predsjednik DFI Anton Ljuljđuraj je u otvorenom pismu čelnicima uticajne organizacije koja okuplja albansku dijasporu u Sjedinjenim Američkim Državama upozorio da Đukanović ne zaslužuje prisustvo na svečanosti zbog politike koju vodi prema Albancima u Crnoj Gori.

Osim Đukanovića, na godišnje okupljanje 27. septembra pozvani su premijer i predsjednik Albanije Edi Rama i Bujar Nišani, kosovski premijer Hašim Tači, potpredsjednik vlade Makedonije Musa Džaferi kao i pomoćnik državnog sekretara SAD Filip Riker. Svečanost će se održati u vrijeme godišnjeg zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, a kome će prisustvovati većina regionalnih zvaničnika.

“Podrazumijeva se da susreti poput ovog, kojima prisustvuju uticajne ličnosti, budu prilika za dijalog i polazna tačka za rješavanje određenih problema. Zbog toga od organizatora očekujemo da raspravi određena pitanja sa Đukanovićem”, navodi Ljuljđuraj.

On je pozvao čelnike NAAC da od crnogorskog premijera traže zaustavljanje politike asimilacije Albanaca, da se Tuzima da status opštine i izvinjenje Albancima koji su uhapšeni tokom akcije „Orlov let“, vraćanje nacionalizovanog zemljišta na prostorima gdje žive Albanci...

Ljuljđuraj je zaprijetio organizovanjem demonstracija ukoliko se Đukanović ne pozove na odgovornost zbog politike prema Albancima.

„Mi razumijemo značaj regionalne saradnje, ali ti odnosi i ta saradnja ne mogu se sprovoditi na račun Albanaca van granica Albanije. Od organizatora skupa očekujemo da odgovori na naše zahtjeve i preuzme odgovornost za svoju odluku da ga pozovu, inače će se zbog dolaska Đukanovića suočiti sa protestima sunarodnika u SAD na kojima će učestvovati i naš predstavnik“, kazao je Ljuljđuraj.

Bonus video: