DIK da donese mišljenje o praksi utvrđivanja validnosti glasačkih listića

Kako je saopšteno iz CeMI-ja, posmatrači te nevladine organizacije utvrdili su nepravilnosti u realizaciji treninga članova biračkih odbora
0 komentar(a)
izbori, glasanje, Foto: Shutterstock
izbori, glasanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.10.2016. 14:21h

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) pozvao je Državnu izbornu komisiju (DIK) da donese mišljenje, kojim će ukazati na praksu koju birački odbori treba da slijede u procesu brojanja glasova, u pogledu utvrđivanja validnosti glasačkih listića.

Kako je saopšteno iz CeMI-ja, posmatrači te nevladine organizacije utvrdili su nepravilnosti u realizaciji treninga članova biračkih odbora.

Iz CeMI-ja su kazali da su, u toku edukacije članova biračkih odbora, edukatori DIK-a, uz prisustvo trenera DIK-a, davali različite odgovore na pitanje da li će se potpisani glasački listići smatrati nevažećim.

„Pojedini edukatori DIKA-a smatraju da (1) da Zakon o izboru odbornika i poslanika ne pruža odgovor na to pitanje; (2) da Zakon o izboru odbonika i poslanika ne daje odgovor na to pitanje, te da je prepušteno biračkim odborima da sami procijene da li će takav glasački listić biti proglašen važećim ili nevažećim i (3) da će se takav glasački listić smatrati nevažećim“, kaže se u saopštenju.

Treninzi na kojima su CEMI-jevi posmatrači uočili nepravilnosti održani su u opštinama Bijelo Polje (01/10/2016), Pljevlja (4/10/2016) i Mojkovac (5/10/2016).

U CeMI-ju smatraju da bi mišljenje DIK-a uticalo da birački odbori primjenjuju na jedinstven način Zakon o izboru odbornika i poslanika i spriječila bi se mogućnost da se, kako su naveli, iste situacije različito tumače.

„Takođe, pozivamo građane da svoje biračko pravo ostvare na način koji propisuje Zakon o izboru odbornika i poslanika, zaokruživanjem rednog broja ispred naziva izborne liste za koju se glasa, odnosno zaokruživanjem naziva liste ili imena i prezimena nosioca liste“, navodi se u saopštenju.

Iz CeMI-ja su upozorili da bilo koji vid dopisivanja, posebno potpisivanje ličnog imena i prezimena na glasački listić, može dovesti do toga da taj glasački listić bude poništen, usljed kršenja principa tajnosti glasanja.

Bonus video: