DIK: Đeljošaja da zamijeni sljedeći sa liste

2856 pregleda 0 komentar(a)
Đeljošaj, Foto: Filip Roganović
Đeljošaj, Foto: Filip Roganović

Novoizabranog predsjednika opštine Tuzi Nika Đeljošaja na odborničkom mjestu u parlamentu Glavnog grada zamijeniće sljedeći kandidat sa izborne liste Albanska alternativa, a koji ima prebivalište u Podgorici, odlučila je Državna izborna komisija (DIK).

Ona je upozorila da „pitanje prestanka odborničkog mandata prilikom formiranja nove opštine zakonskim propisima nije uređeno“, pa bi Odbor za reformu izbornog zakonodavstva trebalo da definiše sva pitanja od značaja za izborni proces u slučaju formiranja novih opština.

DIK je donijela ovakvu odluku razmatrajući zahtjev Izborne komisije Glavnog grada za davanje mišljenja u dijelu koji se odnosi na ispunjenost uslova za popunu upražnjenih odborničkih mjesta sa liste Albanska alternativa u Skupštini Glavnog grada kandidatima koji trenutno nemaju prebivalište u Podgorici, prenosi Pobjeda.

Izborna komisija Podgorice prošlog mjeseca razmatrala je ostavku Đeljošaja u Skupštini Glavnog grada sa izborne liste Albanska alternativa, koji je podnio na odborničku funkciju zbog konflikta interesa, s obzirom na to da je izabran za predsjednika opštine Tuzi.

Đeljošaju je na konstitutivnoj sjednici podgoričke Skupštine 6. jula 2018. godine verifikovan odbornički mandat.

U vrijeme potvrđivanja i proglašavanja izborne liste za izbore u Glavnom gradu, Đeljošaj je imao prebivalište u opštini Tuzi, odnosno opštini u okviru Glavnog grada, pa je imao zakonsko pravo da bira i bude biran za odbornika u Skupštini Podgorice.

Međutim, kako je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, koji se primjenjuje od 1. septembra 2018. godine, osnovana nova opština Tuzi, nakon konstituisanja Skupštine, postavilo se pitanje ispunjenosti zakonskih uslova prilikom popune upražnjenih odborničkih mjesta odbornicima sa ove izborne liste.

Bonus video: