DIK: MUP odgovoran za stanje u biračkom spisku

Na dnevnom redu sjednice bio je i Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za implementaciju izbornog zakonodavstva iz nadležnosti MUP-a, ali su predstavnici tog resora zatražili odlaganje rasprave dok ne dobiju konačne rezultate AFIS-a
195 pregleda 1 komentar(a)
Milisav Ćorić, Budimir Šaranović, Foto: Savo Prelević
Milisav Ćorić, Budimir Šaranović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.10.2016. 19:11h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) odgovorno je za stanje u biračkom spisku, koje je proizvod rada u područnim jedinicama tog resora, saopštili su predstavnici Državne izborne komisije (DIK).

Skupštinski Odbor za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces razmatrao je danas izvještaj DIK-a o realizovanim aktivnostima na primjeni zakona o biračkom spisku i o izboru odbornika i poslanika, i o stepenu izvršenja operativnog izbornog plana.

Na dnevnom redu sjednice bio je i Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za implementaciju izbornog zakonodavstva iz nadležnosti MUP-a, ali su predstavnici tog resora zatražili odlaganje rasprave dok ne dobiju konačne rezultate AFIS-a.

Predsjednik DIK-a Budimir Šaranović kazao je da je Komisija od 3. decembra prošle do 30. septembra ove godine izvršila 54.890 kontrola Biračkog spiska (BS).

„DIK je izvršio kontrolu za 20.208 promjena u BS, i to kroz novoupisane birače i osnovu upisa, promjene koje su se desile u BS i po kom osnovu, kao i brisanje iz spiska i osnov brisanja“, naveo je Šaranović.

Sekretar DIK-a Milisav Ćorić kazao je da su MUP-u dostavili konkretna akta kako izgledaju pogrešni podaci koji su izvor BS-a, pojašnjavajući da je BS izvedena kategorija iz evidencija.

On je članovima Odbora kao primjer pokazao rješenje MUP-a u kojem se navodi da je osoba greškom upisana u knjigu umrlih, ali bez imena te osobe.

„Ove stvari se nalaze u dokumentaciji, i mi na to ukazujemo. U javnosti se pravi atmosfera da je DIK odgovorna za stanje u BS-u. Ono je proizvod onoga što se radi u područnim jedinicama MUP-a, gdje se vode evidencije“, naglasio je Ćorić.

On je pojasnio da sistem iz tih evidencija povlači podatke koji se unose u BS.

„Takve greške uvijek mogu da se dešavaju, ali moramo da radimo na njihovom otklanjanju, i da se zna šta je bio njihov uzrok i kako se otklanjaju“, kazao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, DIK još nema informacija o kontrolama BS-a koje, po Zakonu, sprovodi Upravna inspekcija.

„Nije dobro da se ukupna atmosfera uslova za održavanje izbora svodi na DIK, da li je ona pripremila paravane, stoljnjake i slično, jer će se o tim temama raspravljati na biračkom mjestu, sa biračkim odborom koji nije kriv za BS“, naveo je Ćorić.

On je kazao da ni Opštinska izborna komisija (OIK) ne može ništa da promijeni ni u BS-u, ni u uređaju.

Ćorić smatra da bi bilo dobro da se na zajedničkim sastancima razmijene informacije, dogovori konkretni redosled koraka i poteza, i napravi plan kako da se razriješe sporne situacije.

„Dva dana pred zaključenje BS-a, mi raspravljamo o ovakvim stvarima. Mi danas ponovo imamo biračka mjesta sa preko hiljadu birača“, kazao je Ćorić.

On je naglasio da je rok za određivanje biračkih mjesta istekao prije sedam dana.

„Ne bi bilo dobro da ovakve stvari imamo dan uoči zaključenja BS-a, jer to može da dovede do atmosfere nepovjerenja za koju nijesu krivi organi za sprovođenje izbora, a najmanje birački odbor“, smatra Ćorić.

On je upozorio i da pojedine OIK nijesu imenovane u skladu sa zakonom, navodeći kao primjer Ulcinj gdje je od dva člana koja pripadaju opoziciji imenovan samo jedan. „U skladu sa zakonom je dva predstavnika vladajuće većine, i dva opozicije“.

Važna aktivnost je, kako je naveo, i priprema glasanja na tri biračka mjesta za osobe koje se nalaze u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

Ćorić je podsjetio da od srijede u ponoć, u roku od 24 sata, DIK mora preuzeti napunjene uređaje u MUP-u i distribuirati ih opštinskim komisijama.

„U tom periodu moramo da štampamo i glasačke listiće i da ih distribuiramo opštinskim komisijama“, dodao je on.

Ćorić je kazao da je jedan od problema i to što pojedini birački odbori nijesu formirani jer politički subjekti nijesu dostavili svoje predloge.

„Samo u Podgorici imamo 254 biračka mjesta. To je 2,5 hiljada ljudi, samo iz osnovnog sastava, koje morate za nedjelju dana da edukujete za rad sa uređajem“, naglasio je on.

DIK je, prema njegovim riječima, obezbijedio 124 edukatora i 16 trenera koji su svakog trenutka na raspolaganju, i koji već rade edukaciju u opštinama koje su spremne.

Na pitanje poslanika Zorana Miljanića zašto edukatori nijesu krenuli ranije i da li će stići da obuče članove odbora za deset dana, predstavnici DIK-a su kazali da birački odbori moraju biti formirani da bi se počelo sa obukom.

„Mi smo imali plan obuka prije dva mjeseca. Imali smo izmjenu plana jer smo tražili da nam se stavi na raspolaganje 76 uređaja. Međutim, nakon povećanj od preko 35 biračkih mjesta, mi smo dobili na raspolaganje svega 40 uređaja“, pojasnio je Ćorić.

Komentarišući pojavu „duplih“ birača na više lista podrške koje su dostavile partije, Ćorić je kazao da DIK provjerava potpise do pet – šest hiljada.

„I kad vidimo da ima nespornih 4.091, dajemo izvještaj da su stvoreni uslovi da se proglasi izborna lista“, naveo je Ćorić.

On je kazao da zakon predviđa da birač može podržati samo jednu listu, i naglasio da je vrijeme jedini razlog zašto nijesu provjerili sve potpise.

„Lista koja je predala nema spornost svojih potpisa, je su u stvari svi drugi prema njoj 'dupli'. Definitivno u svim listama ima potpisa sa nekih drugih lista“, kazao je Ćorić.

Iz DIK-a nijesu odgovorili na pitanje Miljanića da li bi izbori bili regularni ako bi bili organizovani sjutra.

Poslanik Neven Gošović smatra da je najvažnije pitanje broj birača kojima je promijenjeno biračko mjesto, a kojih je trenutno 99.366, i da li su oni obaviješteni o tome.

On je kazao da je neshvatljivo da neposredno pred zaključenje BS-a nijesu utvrđena sva biračka mjesta, i da za oko 450 birača uopšte nije utvrđeno gdje glasaju.

„To su aktivnosti koje su trebalo da budu mnogo ranije završene, u skladu sa zakonom“, dodao je Gošović.

Poslanik Demokratske partije socijalista Mevludin Nuhodžić ocijenio je da bi saradnja DIK-a i MUP-a morala biti kvalitetnija.

„Čini mi se da je previše kreativnosti sa rješenjima u našem izbornom zakonodavstvu sada pokazalo neke slabosti. Kad god pokušate da budete previše kreativni, često se izgubi mjera za racionalnost“, kazao je Nuhodžić.

Njegov partijski kolega Miodrag Vuković ocijenio je da „u mnogim potezima određenih državnih organa postoji latentna spremnost na opstrukciju“, naglašavajući da ne misli na DIK.

Sjednica Odbora, kojoj će prisustvovati i predstavnici MUP-a, biće nastavljena sjutra

Bonus video: