DIK sprema objavu rezultata izbora

Opozicija: Nijedan državni organ nije dokazao kriminalno udruživanje
37 komentar(a)
Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Slaven Radunović, Foto: Boris Pejović
Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Slaven Radunović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.10.2016. 05:29h

Državna izborna komisija (DIK) proglasiće konačne rezultate parlamentarnih izbora nakon što dobije izvještaje iz svih opština, uprkos zahtjevu opozicije da to ne učini sve dok se ne rasvijetli pokušaj navodnog državnog udara.

Demokratski front, koalicija "Ključ", Demokrate i Socijaldemokratska partija zatražili su juče da DIK ne proglašava konačne rezultate, navodeći da bi to produbilo tešku političku krizu.

Zakonski rok do kada bi DIK trebalo da utvrdi konačne rezultate je 31. oktobar, a “Vijestima” je juče rečeno da će sjednica biti zakazana u roku od 12 sati nakon što Komisija dobije sve izvještaje i pravosnažne odluke Ustavnog suda.

Ta sudska instanca je, prema informacijama “Vijesti”, već okončala posao odbijajući žalbe, među kojima i koalicije "Albanci s jednim ciljem" koja je prije dva dana tražila ponavljanja izbora na pet biračkih mjesta u Ulcinju i u Tuzima.

Članovi DIK-a iz opozicije ranije nijesu podržali preliminarne rezultate izbora. Nakon jučerašnjeg sastanka opozicionih zvaničnika, DIK-u je upućeno otvoreno pismo u kojem se podsjeća da su ranije jednoglasno odlučili da ne prihvate rezultate izbora sve dok se ne rasvijetli i do kraja pravno ne procesuira slučaj "kriminalno-terorističkog ataka na institucije sistema", zvanog "državni udar".

"Ovim otvorenim pismom tražimo od vas da ne proglašavate konačne rezultate izbora, s obzirom na to da do ovog trenutka nijedan državni organ nije dokazao nijednu činjenicu u vezi sa pomenutim teškim krivičnim djelom kriminalnog udruživanja sa pokušajem terorizma“, poručila je opozicija.

Oni su pozvali predstavnike manjinskih političkih stranaka da ih podrže, a u pismu su naveli da bi oni time “podržali istovremeno i vlastitu potrebu da Crna Gora bude stabilno društvo u kojem se izbori neće odvijati pod prijetnjama rušenja države i ustavnopravnog poretka".

Međutim, predsjednik države Filip Vujanović poručio je juče iz Budve da se mora poštovati izborna volja građana. “Naš interes je da se što prije konstituiše skupština i izabere vlada, i da nastavimo ono što je strateški interes Crne Gore - evropske i evroatlantske integracije“, kazao je Vujanović.

Prema informacijama “Vijesti” u DIK-u zasada ne postoji dovoljan broj glasova za izglasavanje rezultata izbora.

Opozicija je saopštila da od predstavnika međunarodne zajednice očekuje da na adekvatan način tretiraju novonastalu situaciju i doprinesu političkoj stabilnosti u Crnoj Gori.

Bonus video: