Dio članova Glavnog odbora SNP: Jonica krši Statut partije kako bi preuzela SNP

U saopštenju se dodaje da podgorički Odbor SNP nije imao kvorum na sjednici održanoj 10.jula, tako da nisu mogle biti donesene bilo kakve odluke
266 pregleda 0 komentar(a)
Snežana Jonica, Foto: Filip Roganović
Snežana Jonica, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 13.07.2017. 19:32h

Članovi Glavnog odbora Socijalističke narodne partije (SNP), njih 55, saopštili su da Snežana Jonica krši Statut partije kako bi stigla do zamišljeng cilja - preuzimanja SNP-a.

"Jedna grupica „funkcionerki i funkcionera“ okupljena oko svoje mentorice - Snežane Jonice, još jednom je članstvu SNP-a i ukupnoj javnosti jasno demonstrirala kako se Statut Partije brutalno krši. Pomenutoj mentorici, kršenje Statuta zapravo predstavlja jedini način da stigne do svog zamišljenog cilja - preuzimanje SNP-a. To bi bio poslednji čin opšte pohare Socijalističke narodne partije Crne Gore, koja se oduvijek odlikovala i ponosila najčasnijim članstvom. Na sjednici krnjeg Odbora Glavnog grada u utorak, na kojoj je prisustvovalo svega 65 članova, od 127 koliko ih ima ukupno, veliki broj časnih članova Odbora je pokušao sve kako bi se obezbijedilo jedinstvo Odbora i jedinstvo Partije", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je traženo na samom početku, a sve u skladu sa Statutom Partije, odlaganje sjednice "jer je stečajni predsjednik Ivanović već zakazao veoma važan konsultativni sastanak predsjednika svih opštinskih odbora SNP-a, za srijedu u 11 časova u Podgorici."

"Navodna dobra namjera Dragana Ivanovića je bila da se na tom sastanku povede dijalog i postigne kompromis koji bi vodio ka jedinstvu i cjelovitom djelovanju uz poštovanje Statuta SNP-a. Dakle, smatrali smo da treba sačekati rezultate tih razgovora. U dopisu koji je potpredsjednik Odbora SNP Podgorica Spasoje Papić uputio tim povodom Ivanoviću, traženo je da se o odlaganju odmah obavijeste svi članovi Odbora Glavnog grada, jer je za to bilo sasvim dovoljno vremena, kako se članovi ne bi maltretirali da dolaze na sjednicu Odbora. Stečajni predsjednik Odbora Dragan Ivanović, nije uvažio ovaj potpuno opravdani zahtjev, te je taj isti zahtjev ponovljen na samom početku sjednice , prije usvajanja dnevnog reda, tražeći da se o tome izjasne članovi Odbora Glavnog grada i da se izvrši glasanje prozivkom. Ivanović to nije dozvolio i bilo je jasno da se nastavlja kontinuirano kršenje Statuta. Skoro 20 članova Odbora Glavnog grada, potom je napustilo sjednicu jer nijesu željeli da učestvuju u toj lakrdiji, tj. ponovljenoj situaciji sa sjednice Glavnog odbora od 25. juna, kada su oni koji su uzurpirali predsjedavanje Glavnim odborom, bezuspješno skupljali kvorum skoro do ponoći" , saopšteno je.

U saopštenju se dodaje da podgorički Odbor SNP nije imao kvorum na sjednici održanoj 10.jula, tako da nisu mogle biti donesene bilo kakve odluke.

"Jer manje od 50 članova Odbora nije kvorum za donošenje odluka, obzirom da je na zadnjoj Izbornoj konerenciji izabrano 127 članova. Imajući u vidu da je nama stalo do poštovanja Statuta Partije i do poštovanja demokratskih principa i standarda, upućujemo ih na statutarnu odredbu da „organi partije donose odluke na sjednicama kojima prisustvuje većina članova“. Znajući da na toj sjednici ni izbliza nije bilo dovoljno članova kako bi se donosile valjane odluke, ovo se može smatrati kao još jedno noćno-ljetnje druženje Joničinih sljedbenika. Koliko Dragan Ivanović ne poznaje Statut Partije, koji u članu 17 jasno propisuje da odluku o isključenju člana donosi nadležni opštinski odbor Partije, govori i podatak da je krnji podgorički Odbor, odlučio da "konstatuje prestanak članstva u Izvršnom i Odboru Glavnog grada Aleksandra Damjanovića“, a na osnovu protivstatutarne odluke GO „donešene“ na elektronskoj sjednici čiji zapisnik još nismo dobili, i to bez ikakve mogućnosti da se o istoj raspravlja. Mentorka Jonica s namjerom nije dozvolila da se u saopštenju spomene da su suprotno Statutu, isključeni iz Odbora časni i čestiti, dugogodišnji članovi SNP-a: Milan Vujisić, Darko Živković, Danka Rajković, Anđela Lukačević i Budimir Čađenović, samo kako bi što više smanjio broj članova Odbora", navodi se u saopštenju.

Oni su dodali da je na taj način ponižen podgorički Odbor koji je dugo godina bio stožer nekada jake SNP, ali i Partija čiji je Statut, Program i osnovne izvorne principe pisao narod.

"O tome kako ova družina, na krajnje prizeman način, pokušava da po ko zna koji put dezavuiše članstvo, na način što zloupotrebljava, nažalost, jednu mladu osobu, kako bi na krajnje perfidan način prikrila pokušaj trovanja članova Glavnog odbora, među kojima su bili i osnivači Partije, zaista ne treba trošiti riječi, jer bi spuštanje na taj nivo bilo nešto što ne priliči časnom imenu naše Partije. Gospodo uzurpatori, mi činimo sve da sačuvamo časnu, neprikosnovenu ideju SNP-a, uvjereni da to najšire članstvo i te kako dobro razumije", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: