Diplomate i obavještajci vide spregu vlasti i kriminala

O stanju u Crnoj Gori kada je u pitanju organizovani kriminal, piše američka organizacija za geopolitiku, ali i američka ambasada u Podgorici
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2012. 21:14h

Američka organizacija za geopolitiku “Stratfor”, u svojoj analizi, na skoro istovjetan način govori o stanju u Crnoj Gori kada je u pitanju organizovani kriminal, kao i nekoliko depeša Ambasade SAD u Podgorici iz tog perioda, koje je ranije takođe objavio “Vikiliks”.

U internoj prepisici analitičara “Stratfora” iz 2009. godine, koja je prije dva dana objavljena na sajtu “Vikiliksa”, piše da je organizovani kriminal zahvatio cijelu Crnu Goru, uključujući i Vladu. Dodaje se da Balkan ima ozbiljan problem sa organizovanim kriminalom, kao i da ruske energetske kompanije imaju sve veći uticaj u tom dijelu Evrope.

Moramo biti u toku sa svim događajima na Balkanu koji se vezuju za organizovani kriminal.

Iako “Stratfor” zvanično funkcioniše kao nezavisna privatna agencija za razmjenu obavještajnih informacija, koja ima široku mrežu saradnika po cijelom svijetu na strani Vikiliksa tvrde da se radi o agenciji koja posluje sa velikim američkim strateškim korporacijama, kao što su najveći proizvođač oružja na svijetu Lokid, ali i američkih državnih službi poput mornarice i Agencije za unutrašnju sigurnost.

Opis iz američke ambasade

Poput “Stratfora”, stanje u Crnoj Gori opisuje i američka ambasada u Podgorici u depeši iz jula 2007. godine. U njoj se navodi da čak i sa povećanom političkom voljom, Crna Gora nema sposobnosti da napadne organizovani kriminal.

Dodaje se da nije bilo policijskih akcija ili suđenja protiv visokih ili vladinih zvaničnika na srednjem nivou za organizovani kriminal i korupciju.

Dodaje se da nije bilo policijskih akcija ili suđenja protiv visokih ili vladinih zvaničnika na srednjem nivou za organizovani kriminal i korupciju.

Korak dalje ide nekadašnji ambasador SAD u Podgorici Roderik Mur u depeši koju je poslao Stejt departmentu 2. septembra 2009. godine. Mur piše da malo zemalja u Evropi ima tako lošu reputaciju kada je u pitanju borba protiv korupcije kao što je ima Crna Gora.

Mur je, objašnjavajući takvu reputaciju, kao i problem konflikta interesa zbog toga što su političari na visokom nivou dobro pozicionirani i u biznisu, za primjer naveo potpredsjednika DPS-a i tadašnjeg potrpedsjednika Vlade Svetozara Marovića.

“Na primjer, Marović je navodno povezan sa 22 posebne kompanije bilo direktno ili preko članova porodice. Česte glasine kažu da se ne može sklopiti značajan posao u Budvi bez Marovićevog blagoslova”, napisao je Mur u dokumentu koji je prošlog ljeta objavio “Vikiliks”.

Kriminal, korupcija, nepotizam...

Još jedan primjer kojim Mur potkrepljuje svoju tezu o korupciji u Crnoj Gori je i vlasništvo porodice Đukanović u Prvoj banci.

Mur je obavijestio svoju centralu da tadašnji premijer Milo Đukanović tamo ima tri, njegov brat Aco 47, a sestra Ana Kolarević jedan odsto akcija, što porodici daje kontrolu nad bankom.

Kabinet premijera Igora Lukšića ponovio je da neće komentarisati navode “Vikiliksa”.

Osim organizovanog kriminala i korupcije, američke depeše detaljno govore o sveprisutnom nepotizmu navodeći da je korišćenje veza široko prihvaćen način da se stvari završe u Crnoj Gori.

“Tradicija veza, međutim, doprinosi okolini koja smanjuje takmičenje, umnožava konflikt interesa i ohrabruje nepotizam pri zapošljavanju. Ovi faktori su pogoršani činjenicom da su iste dvije partije bile na vlasti u Crnoj Gori tokom posljednje decenije, podstičući loše navike koje je neujedinjena i slaba opozicija imala malo uspjeha da spriječi”, piše u depeši Mura.

Kabinet premijera Igora Lukšića ponovio je da neće komentarisati navode “Vikiliksa”.

Galerija

Bonus video: