Direktori regulatornih agencija mahom upristojili zarade

Preporuku nije ispoštovao direktor Agencije za radio-difuziju Abaz Džafić kome je plata tokom 2009. i 2010. godine ostala ista
0 komentar(a)
Zoran Sekulić, Foto: Boris Pejović
Zoran Sekulić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.09.2011. 07:27h

Poruka predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića da treba smanjiti zarade u drugim granama vlasti, agencijama, lokalnim samoupravama, može biti pucanj u prazno.

Skupštini i Vladi su skoro zavezane ruke kada je u pitanju smanjenje zarada direktorima regulatornih agencija i državnih preduzeća, te lokalnim funkcionerima, jer to ne tretira nijedan zakon. Skupština je prošle godine preporučila smanjenje zarada tih funkcionera, što je jedan dio njih i sproveo u djelo.

Ovu preporuku nije ispoštovao direktor Agencije za radio-difuziju Abaz Džafić kome je plata, prema podacima Komisije za srprečavanje sukoba interesa, tokom 2009. i 2010. godine ostala ista - 1.700 eura.

Džafić tvrdi da plate u Agenciji nijesu tajna, navodeći da redovno dostavlja izvještaje Savjetu Agencije. Upitan da li smatra da su plate zaposlenih u agencijama previsoke u odnosu na crnogorski prosjek, Džafić je kazao da ne zarađuje više od poslanika.

“Naše plate nijesu veće od poslaničkih, i prosjek primanja u Agenciji za elektronske medije je na nivou nečega što se zove državna administracija. Svi treba da podnesu neko teško stanje u ekonomiji u Crnoj Gori”, kazao je Džafić.

Sekulić smanjio platu

Direkor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Zoran Sekulić 2008. godine je primao 3.300 eura, a tokom 2010. godine 1.395, što dokazuje da su preporuke ministara i poslanika donekle urodile plodom.

Međutim, na sajtu Komisije nema podataka iz godišnjeg izvještaja o imovini i prihodima za 2009. godinu.

Razlog za to je činjenica da se Sekulić sudio sa Komisijom, pokušavajući da dokaže da nije javni funkcioner, ali je sud odlučio da ipak obavlja javnu funkciju, pa je uredno dostavio imovno stanje za prošlu godinu.

On juče nije odgovarao na pozive “Vijesti”.

Sve što primaju je plata

Kritiku na račun plate ozbiljno je shvatio i predsjednik Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Šaleta Đurović, muž bivše ministarke za EU integracije Gordane Đurović, čija je prošlogodišnja plata za 1.000 eura bila niža u odnosu na 2009. godinu, kada je mjesečno prihodovao 2.391 euro.

Predsjedavajući Odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE) Dragutin Martinović, koji je sredinom godine na toj funkciji zamijenio Branka Kotrija, tvrdi da je kao član Odbora RAE u 2010. godini prihodovao 1.375 eura.

Podsjećajući da su, na zahtjev parlamenta, plate u agencijama već smanjivane, Martinović je rekao da je zahtjev poslanika poštovan. On ipak nije želio da komentariše optužbe poslanika da se u agencijama zarađuje daleko iznad prosjeka u Crnoj Gori.

Ne postoji zakon koji reguliše ovo pitanje

“Ne znam o kojim agencijama misle kada govore o visokim platama. Primanja u agencijama su bila veća da bi imali nezavisnost rada, jer sve što primate je plata”, rekao je Martinović.

Iz kabineta ministra finansija Milorada Katnića saopšteno je “Vijestima” da su “regulatorne agencije nezavisna tijela koja osnivaju Zakonom, a članove bira Skupština, pa samim tim finansijski resor nije nadležan da daje mišljenje o zaradama zaposlenih u njima”.

“Ne postoji zakon koji reguliše ovo pitanje. Ipak, Ministarstvo finansija je, na zahtjev Skupštine, dalo mišljenje o potrebi korekcije zarada”, tvrde u Ministarstvu finansija.

Bonus video: