Divanović: Ultimatum organizatora protesta unio konfuziju u opoziciju

„Izgleda da se od silne želje lidera SDP-a da uđu u neku vladu, pa makar i tu imaginarnu, njima sve pobrkalo. Jer “organizatori protesta” su im prije tri dana poručili da zaborave tehničku vladu”, navodi se u saopštenju Divanovića
4000 pregleda 22 komentar(a)
Divanović, Foto: DPS
Divanović, Foto: DPS

Ultimatum koji su organizatori protesta postavili opoziciji, unio je pravu konfuziju u redove tih političkih stranaka, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Divanović.

„Izgleda da su ovako postavljeni zahtjevi, koji se svode na marginalizaciju opozicionog partijskog djelovanja i njegovo potčinjavanje odlukama takozvanih organizatora građanskih protesta, zbunili i same lidere ovog bloka“, kazao je Divanović.

Kako je naveo, Socijaldemokratska partije (SDP) danas saopštava javnosti da će bojkotovati današnju sjednicu Skupštine, ne izjašnjavajući se da li to važi i ubuduće, i dodaje da “pozdravlja napore organizatora protesta da pomognu stvaranju fer i demokratskih uslova kroz formiranje tehničke Vlade”.

„Izgleda da se od silne želje lidera SDP-a da uđu u neku vladu, pa makar i tu imaginarnu, njima sve pobrkalo. Jer “organizatori protesta” su im prije tri dana poručili da zaborave tehničku vladu”, navodi se u saopštenju Divanovića.

On je podsjetio da su organizatori protesta tražili od opozicionih partija da potpišu da neće na izbore, što, kako je naveo, SDP-u i nije teško jer ne može ni listu da sastavi, „i da bojkotuju Parlament, što je već malo teže, pošto su tamo došli, kako bi nekako zaustavili vrtoglavi pad rejtinga“.

„Svjesni su, kako i sami ističu, da međunarodna zajednica insistira na djelovanju u okviru institucija. Zato, je ovaj pokušaj kupovine vremena, zapravo samo njegovo gubljenje“, smatra Divanović.

Prema njegovim riječima, ultimatum takozvanih “građana”, koincidira i sa početkom raspada Demokratskog fronta (DF).

Divanović je podsjetio da je danas Radnička partija, odlučila da napusti ovaj savez. „Vjerovatno, kako se približava izricanje presude za pokušaj terorizma, Janko Vučinić sve više u sebi prepoznaje lidera“.

„DF se danas nije pojavio u Skupštini, pokušavajući da nađe rješenje, koje bi bilo na fonu one narodne “i vuk sit, i ovce na broju”, tačnije, da uz pomoć narodnih masa, nekako opstruiraju završetak sudskog procesa za pokušaj terorizma, a da opet, u isto vrijeme, sačuvaju vrtoglavi pad rejtinga zbog koga su se vratili u parlament“, naveo je Divanović.

Od svega, kako je kazao, za sada su uspjeli samo da pokrenu podjele i cijepanje Fronta.

Prema riječima Divanovića, ko god da je pisao zahtjeve organizatora protesta, „a svi tragovi, uključujući i ovaj današnji politički proglas objavljen u Vijestima, vode do istog centra, izgleda da je priželjkivao upravo ovakav scenario“.

„Nakon niza propalih političkih projekata, poput sirote URA i sličnih, a uzimajući u obzir dokazanu nesposobnosti opozicije, izgleda da je došao red da se postojeće partije rasture, “organizatori građanskih protesta” inaugurišu u predvodnike opozicione scene, a istrošeni lideri kompromituju i pošalju u političku penziju“, zaključio je Divanović.

Bonus video: