DNP: Hrvatska stavlja do znanja da je ponosna što je nastala na genocidu

"Proslavljanje Oluje, koju je i Haški tribunal proglasio za udruženi zločinački poduhvat s ciljem protjerivanja Srba iz Kninske krajine, kao najvećeg državnog praznika, tužna je slika današnje Hrvatske države"
16 komentar(a)
Kongres DNP, Milan Knežević, Foto: Zoran Đurić
Kongres DNP, Milan Knežević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.08.2015. 10:57h

Proslavljanje Oluje, koju je Haški tribunal kvalifikovao kao udruženi zločinački poduhvat, tužna je slika današnje Hrvatske, ocijenjeno je iz Demokratske narodne partije (DNP).

Iz te partije su naveli da Hrvatska slavi zločin nad Srbima otvoreno stavljajući do znanja svima da je ponosna što je nastala na genocidu, umjesto da se bori za obezbeđivanje uslova za povratak prognanih Srba, kao osnovnog preduslova za građenje iskrenog pomirenja, u cilju zajedničkog napretka i prosperiteta.

„Proslavljanje Oluje, koju je i Haški tribunal proglasio za udruženi zločinački poduhvat s ciljem protjerivanja Srba iz Kninske krajine, kao najvećeg državnog praznika, tužna je slika današnje Hrvatske države čiji je najveći ponos u novijoj istoriji etničko čiščenje i protjerivanje nekoliko stotina hiljada ljudi sa svojih vjekovnih ognjišta“, ocijenjeno je iz DNP-a.

Takav pristup, kako su naveli, i pokušaj falsifikovanja istorije kroz mijenjanje uloga dželata i žrtve politički je krajnje neprimjeren, komšijski nedobronamjeran. „A o problematičnosti moralne dimenzije suvišno je čak i govoriti, jer moral i zločin nemaju ništa zajedničko i dijametralno su suprotne kategorije“.

„Protjerivanje više stotina hiljada civila, djece, žena, staraca, kilometarske izbjegličke kolone koje su uspjele da izmaknu ispred Ustaške kame uz nekoliko hiljada mrtvih, to je ta “Oluja” koje se zvanična Hrvatska sa ponosom sjeća i koju proslavlja kao dan velike pobjede“, smatraju u DNP-u.

Oni su kazali da bi takvi zvanični politički stavovi kojima se veliča zločin morali biti osuđeni sa zvaničnih međunarodnih adresa i najstrožije sankcionisani od svih pogresivnih društvenih kako unutrašnjih tako i međunarodnih struktura.

„Veličanje zločina je gotovo ravno zločinu i teže od njega, a problematičnost takve kolektivne poruke i agregatnog stanja psihe zarobljene najmračnijim ideološkim tekovinama iz prošlosti zavređuje posebnu naučnu ekspertizu i adekvatnu dijagnozu i terpiju kojoj bi trebalo podvrgnuti sve one koji učestvuju u takvim bolesnim naumima svuda u svijetu“, poručili su iz DNP.

Kako su dodali, povjerenje i zajednička evropska budućnost moraju se graditi na iskrenim odnosima i na suočavanju sa prošlošću, a ne nikako na falsifikovanju istorije i na veličanju zločina.

Iz DNP-a su naveli da je srpski narod preživio „Oluju“ kao i mnogobrnojne druge oluje kroz istoriju i učinio veliki istorijski iskorak suaočavajući se sa greškama iz sopstvene prošlosti, Hrvatsku, kako su kazali, tek čeka takvo ozdravljenje ako za njega pronađe snage.

„Nažalost, sadašnje stanje pretjerano ne obećava da će do nejga zaista i doći, a to je zaista veliki problem, istina najviše Hrvatske ali i čitavog regiona“, zaključije se u soapštenju te partije.

Bonus video: