Dobili zeleno svjetlo odbornika: Pejović i Đuričić novi direktori Komunalnog preduzeća i Vodovoda Bar

Sa dnevnog reda skinuti su predlozi odluka o lokalnim administrativnim taksama i lokalnim komunalnim taksama, a nije prošao predlog Demokrata da se raspravlja o davanju saglasnosti Vlade na prodaju državne parcele kod sportske sale
1745 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice SO Bar, Foto: Radomir Petrić
Sa sjednice SO Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 30.07.2019. 18:05h

Na danas održanoj XIV sjednici Skupštine Opštine Bar, Stevo Pejović (SD) i Mladen Đuričić (DPS) dobili su saglasnost odbornika da budu novi izvršni direktori opštinskih preduzeća DOO Komunalne djelatnosti Bar i DOO Vodovod i kanalizacija Bar.

Odbornici su upoznati i sa polugodišnjim izvještajem o ukupno ostvarenim primicima i ukupno izvršenim izdacima, o kojem se nije glasalo. Sekretar Sekretarijata za finansije Ivana Backović navela je da je u prvom polugođu Opština prihodovala 7.6 miliona eura, odnosno 72.5 posto plana .

"Barska privreda je sezonskog karaktera, pa se ukupni budžet ne može ostvarivati proporcionalno u odnosu na godišnji plan. Najslabiji prihodi su i u prvom i drugom, a najbolji u trećem i četvrtom kvartalu. U izvještajnom periodu isplaćeni su pet bruto zarada za 2019, ukupno 1.2 miliona, pet dotacija svim društvima i ustanovama čiji je osnivač Opština - 952.134 eura, transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru -ukupno 551.373 eura, a 1.35 miliona eura je otišlo za otplatu obaveza iz prethodnog perioda", rekla je Backović.

Opozicija je listom kritikovala ove navode - Omer Vukić (SDP) je kazao da polugodišnji plan “jeste i mora biti nerealan” upravo zbog sezonalnosti, Dejan Đurović (DF) je zatražio da se predsjednik Opštine izjasni da li treba raditi rebalanas budžeta, a Momčilo Leković (Demokrate) da je ovo ”klasično štelovanje”.

"Situacija je daleko od alamantne. budžet se realizuje planiranom dinamikom, Veoma sam zadovoljan da smo na 29. jul od ukupno planiranih primitaka ostvarili 9,385 miliona eura, odnosno 45 posto plana. Ne očekujem rebalans, ali, ni to ne bi bila tragedija. Veći broj turista u Baru imamo u protekle dvije sedmice, ali, uvijek može bolje", replicirao je pored ostalog odbornicima predsjednik Opštine Dušan Raičević .

Sa 23 glasa za i tri uzdržana, prošla je Odluka o dopunama Odluke o mjesnim zajednicama (MZ), uz usvojeni amandman Dragana Vojvodića (SDP). Dopune predviđaju da se u 12 barskih MZ imenuju privremeni devetočlani odbori u kojima će biti zastupljene političke partije koje imaju odbornike u SO. Vojvodić je intervenisao da se delegiraju predstavnici shodno rezultatima koje su partije ostvarile u tim MZ, a ne na nivou opštine. Odbijen je amandman troje odbornika Demokrata da se mandat ovih odbora oroči na najviše šest mjeseci.

U obrazloženju izmjena, sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu Svetlana Gaževič rekla je pored ostalog da je do sada za organizovanje i sprovođenje zborova građana po MZ bilo neophodno imati i izvode iz biračkog spiska na osnovu kojih su identifikovani učesnci zborova, a da Sekretarijat shodno izmjenama zakona nije više u mogućnosti da obezbijedi biračke spiskove.

"Ovdje su najinteresantniji zborovi građana za izbore Odbora MZ kojima je mandat istekao krajem prošle i početkom ove godine. Više puta smo se obraćali MUP-u, odgovarano nam je da nam oni te spiskove ne mogu dostaviti. Kako trenutno u MZ nemamo organe upravljanja, a vrijeme ide, dopunom postoječe odluke u MZ se imenuju privremeni devetočlani odbori u kojima su zastupljene političke partije koje imaju odbornike u SO, odnosno građani koji imaju prebivalište na podruju tih MZ. Na nacrt odluke u javnoj raspravi bilo je dosta primjedbi", rekla je Gažević.

Momčilo Leković (Demokrate) je prije usvajanja amandmana Vojvodića iskazao strah da "ovako dobijamo mjesne kancelarije DPS-a". Dr Jovan Ivović (DPS) je ocijenio da je ova odluka kompromisno rješenje, dodajući da je u praksi vrlo teško organzovati i zborove i javne rasprave.

"Vjerujem da razlozi politlčke prirode nisu uslovili da ova tema bude tek sada na dnevnom redu, ali, ovome se moglo i moralo pristupiti ranije i na drugačiji način, važeća odluka je neusklađena sa važećim zakonom o biračkom spisku", rekla je Irina Dabović (Biram Crnu Goru).

Omer Vukić (SDP) je kazao da nema razloga da bude odbijen amandman Demokrata.

"Ovakva odluka je vremenski neograničena, a nažalost kod nas je uvijek to da privremena rješenja najduže traju. Ova tema je ispolitizovana, a mjesne zajednice treba da budu stvar građana. U Mrkojevićima nemamo Odbor MZ još od lokalnih izbora 2014", rekao je Vukić.

Predsjednica odborničkog kluba DPS Branka Nikezić ocijenila je da je sporno jedino koliko če trajati prelazno rješenje, "ne treba gatati ni tri ni šest ni deset mjeseci, jer ono što nas koči je ono što se čeka-izjmene i dopune zakona o lokalnoj upravi i izboru odbornika i poslanika". Leković je prokomentarisao da se ovim definitivno dobija potvrda da "se izbori u MZ neće riješiti za šest mjeseci".

"Ovo je specifična tačka dnevnog reda, budi asocijaciju na pokušaj političkog miješanja u pravo građana da ostvaruju svoja prava u MZ", rekao je Vasilije Lalošević (SNP).

"Ovo rješenje kroz amandman Vojvodića je iznuđeno rješenje do konačnog definisanja načina izbora u MZ, i kroz prihvaćeni amandman se u principu naslanja na jedino uporište-zakon o izboru poslanika i odbornika. Jako je dobro da imamo konstitutisane odbore koji če ovako odražavati volju građana na prostoru MZ, nadam se da će biti inicijative preko Ministarsva javne uprave da se ovo korektno riješi. ovo je maksimum koji u ovom momemtu možemo donijeti, da 'odčepimo' rad mjesnih zajednica", kazao je predsjednik SO Bar Mićo Orlandić (SD).

Sa 21 glasom za prošao je novi cjenovnik usluga DOO Sportsko-rekreativni centar Bar, čiji je direktor Branislav Nenezić (SD) odbornicima rekao da je dosadašnji cjenovnik rađen "kada je dvorana otvorena- prije deset godina".

"Bar će uskoro imati stadion za odigravanje svih zvaničnih utakmica, dobili smo novu tartan stazu, to je rezultiralo i povećanjem cijena treninga i utaknica", rekao je Nenezić.

Dejan Đurović (DF) istakao je da u svijetu ne postoji sportska dvorana koja nema pristupnu rampu za osobe sa invaliditetom, dodajući da bi sam cjenovnik "vjerovatno bio adekvatan da je ovo neki veliki grad".

"U našoj sali se ne može bez vještačkog svjetla ni u jutarnjim satima, a imamo 270 sunčanih dana. Po ovimcijenama se ne može raditi trening, a da se ne bude u minusu. Mi nemamo dnevni termin da direktor izađe u susret nekom pionirskom timu, a da ne bude troškova struje za rasvjetu. Ne valja ovakav krov, sala se mora prepraviti i građevinski i funkcionalno", rekao je Đurović.

Na pitanje Lekovića da li se usluge iznamljivanja sale za partijske konvencije vode kao komercijalna ponuda, Nenezić je odgovorio potvrdno. Nenezić je iskazao i bojazan da će sala sa sadašnjim kapacitetima uskoro biti neuslovna za održavanje najvećih evropskih sportskih priredbi.

"Ako KK Mornar osvoji ABA ligu, ne bi mogao ovdje igrati mečeve Eurolige. Mi smo inače za utakmice reprezentacije fakturisali 270 eura, to je smiješno, bolje da smo rekli da sponzorišemo utakmice. Nama je veliki problem skupa vršna energija", kazao je pored ostalog odbornicima Nenezić.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević predstavio je Skupštini predlog Sporazuma o prijateljstvu i saradnji Bara i Opštine Resen iz Sjeverne Makedonije. On je kazao da su ovom sporazumu orethodili trilateralni dogovori Bara, Resena i Elbasana u Albaniji "u cilju promocije kulturnih vrijednosti, povezuje nas kult Svetog Jovan a Vladimira, a želimo da ga promovišemo još više".

Lalošević je zatražio da se vidi šta je sa saradnjom Bara i ruskog grada pobratima Čerepovci, i pozvao da se za iduću sjednicu SO napravi spisak gradova sa kojima Bar ima bratske odnose. Dragan Tufegdžić (Demokrate) je zatražio da se vidi šta su dosadašnji rezultati saradnje Bara i tih gradova, "da nisu samo ekskurzije". Ova odluka je prošla jednoglasno, sa 27 glasova za.

Sa dnevnog reda skinuti su predlozi odluka o lokalnim administrativnim taksama i lokalnim komunalnim taksama, a nije prošao predlog Demokrata da se raspravlja o davanju saglasnosti Vlade na prodaju državne parcele kod sportske sale.

Predsjednik SO Mićo Orlandić na kraju zasijedanja najavio je novu sjednicu "krajem septembra ili početkom oktobra".

Bonus video: