Dogovor albanskih partija sve dalji zbog krize u Ulcinju

“Ukoliko se nastave zakulisne radnje, male su šanse da Albanci sarađuju na narednim izborima“
53 pregleda 9 komentar(a)
Cungu, Zenka i Đeka, Foto: Samir Adrović
Cungu, Zenka i Đeka, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 18.11.2015. 06:56h

Čelnici albanskih partija prekinuli su do daljnjeg pregovore o zajedničkom djelovanju, nakon najave Force da će do kraja mjeseca pokrenuti inicijativu za smjenu predsjednika opštine Ulcinj i lidera Demokratske partije(DP) Fatmira Đeke.

Predsjednici albanskih partija trebali su, prema ranijem dogovoru, juče da razgovaraju o izradi platforme o zajedničkom djelovanju ali su razgovori zamrznuti zbog krize vlasti u Ulcinju. „Dešavanja Ulcinju poremetila su odnose među nama i trenutno ne postoji ni minimum povjerenja, koje osnov za razgovore o bilo kakvoj saradnji. Ukoliko se zakulisne radnje nastave, male su šanse da Albanci sarađuju na narednim izborima“, kazao je sagovornik „Vijesti“ iz jedne albanske partije.

Nakon što je potpredsjednik Force Genci Nimanbegu najavio da će inicijativa za smjenu Đeke biti pokrenuta do kraja mjeseca, sve je izvjesnije da bi novu vlast u Ulcinju mogle činiti Forca, Demokratska partija socijalista(DPS) i DUA. Aktuelnu vlast u Ulcinju čini sedam odbornika iz Đekine koalicije “Za budućnost Ulcinja”, osam predstavnika Force i dva nezavisna odbornika, koji su nekada bili u Pozitivnoj.

Iako je za smjenu Đeke i formiranje nove većine u lokalnom parlamentu Forci potrebna samo podrška devet odbornika DPS-a, prema tvrdnjama upućenih u novu parlamentarnu većinu biće uključena i DUA Mehmeta Zenke, koja je tradicionalni partner DPS-a među albanskim partijama. Nakon sve otvorenijih nesuglasica Force i Demokratske partije, koji su kulminirali kada je Forca najavila da će Đeki uskratiti podršku ukoliko prođe urbanističko-arhitektonsko rješenje za Pristan, kojim je planiran lift na zidinama Starog grada. Nakon toga, aktuelni koalicioni partneri su počeli otvoreno da najavljuju prekompoziciju vlasti u Ulcinju, a šef ulcinjskog DPS-a Ljoro Nrekić kazao je da vidi šansu da DPS kao najjača partija preuzme odgovornost za budućnost grada.

Prema informacijama “Vijesti” zbog krize u Ulcinju sa zamjenikom predsjednika DPS-a Duškom Markovićem odvojene sastanke već su imai Đeka i lider Force Nazif Cungu. Prema tvrdnjama drugog sagovornika “Vijesti” iz jedne od albanskih partija na vlasti, Cungu je već dogovorio saradnju sa DPS-om i samo se čeka odluka centrale u Podgorici. Sa.K.-S.A.

Bonus video: