Domovina u srcu, orao na ruci

Šta svaki pravi Crnogorac ima, a košta 90 eura plus poštarina
471 pregleda 43 komentar(a)
crnogorski sat, Foto: Screenshot crnogorskisat.com
crnogorski sat, Foto: Screenshot crnogorskisat.com
Ažurirano: 25.11.2012. 21:01h

Najsigurniji način da ponesete domovinu sa sobom na bilo koji kraj planete je svakako da nikad ne zaboravite svoje korijene i trudite se da što više i bolje promovišete svoje nasljeđe u novoj okolini.

Ukoliko su vam neophodna i materijalna podsjećanja na zemlju predaka, spakovaćete stare porodične fotografije, rodoslov ili predmete od posebnog značaja.

Ako ni to nije dovoljno, neka vas vrijeme podsjeća na domovinu – satovi sa grbom ili likom heroja, a ove unikatne komade možete kupiti, naravno, preko interneta.

Predstavnik firme koja izrađuje ove unikate u izjavi za “Vijesti” nije želio da precizira kako se njegova kompanija zove
www.crnogorskisat.com www.srpskisat.com www.ante-gotovina.com

Crnogorski sat, kako stoji na sajtu sa informacijama, “neviđene ljepote, apsolutni unikat i ponos svakog pravog Crnogorca”.

Apsolutni unikat je svakako i cijena crnogorskog sata, koji je neznatno, ali ipak skuplji od primjerka koji će nabaviti “pravi Srbin” ili “pravi Hrvat” - košta “80 eura+poštarina”.

"Grb je izrađen u reljefu, komplet pozlaćen, sa pozlaćenim kućištem, kožnim kaišem, japanskim 'Miynota' mehanizmom, 'qaarz' pogonom na bateriju. Garancija dvije godine", stoji u opisu sata.

Crnogorski sat je, za sad, jedini kome nije ograničena količina.

"Ponos svakog Srbina" i "Heroj domovinskog rata Ante Gotovina" (hrvatski general, kojeg je Haški tribunal nedavno oslobodio optužbi za ratne zločine tokom devedesetih godina prošlog vijeka) koštaju 80 eura, a poštarina je ista ukoliko se naruči više primjeraka, što se mora učiniti što prije, jer su količine ograničene.

Predstavnik firme koja izrađuje ove unikate u izjavi za “Vijesti” nije želio da precizira kako se njegova kompanija zove.

"Satove radimo već od sredine devedesetih, a počeli smo sa srpskim satovima. Finalna izrada je u Švajcarskoj, dok se gravure rade u Njemačkoj", pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, najbolje se prodaju srpski satovi.

"Srpska dijaspora je najveća, možda je to razlog zbog kojeg ti satovi najbolje prolaze. Ali prolaze i crnogorski, iako Crnogoraca nema mnogo u dijaspori. Prodaju se dobro i satovi sa likom Gotovine", tvrdi vlasnik.

Na pitanje zbog čega je crnogorski sat najskuplji, on odgovara: "Kvalitet izrade je mnogo bolji od ostalih satova, a crnogorski je, između ostalog i mnogo veći".

Profesor Fakulteta političkih nauka Ratko Božović kazao je “Vijestima” da je "u ovom vremenu profit u političkim i tržišnim interesima".

"Kad se uzme u obzir da su politika i tržište povezani, nije ni čudo što nam se nude ovakvi proizvodi. Čini mi se, ipak, da se radi o zabuni na svim nivoima, jer spoljna oznaka nije ono što se osjeća iznutra. Uz to postoji lakoća manipulisanja nacionalnim osjećajem i brze zarade od izmanipulisane mase", ocijenio je Božović.

Klatno usmjereno ka desno

Profesor Božović ističe da se ne radi "samo o populističkoj vatri, nego i o šićaru".

"Zašto ne bi neko zaradio kad vidi da je klatno narodnih masa usmjereno ka desnoj strani", pita Božović.

On nije siguran koliko ovi satovi pokazuju tačno vrijeme.

"Ja bih volio da na njima mogu vidjeti tačno vrijeme, ili da su bar pomjereni unaprijed. Ipak se bojim da ovi satovi idu unazad", dodao je ironično Božović

Bonus video: