D'ont zakinuo male partije, častio DPS

Sa 44, 7 odsto glasova DPS je dobio 53,1 odsto mandata, dok bi korišćenjem druge metode imali 46,9 odsto mandata
97 pregleda 10 komentar(a)
izbori, glasanje, Tivat, Foto: Boris Pejović
izbori, glasanje, Tivat, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.04.2016. 19:42h

Predsjednik Upravnog odbora CeMI Zlatko Vujović rekao je da se D'Hontova formula, čijom je primjenom na lokalnim izborima u Tivtu DPS osvojio apsolutnu vlast, koristi u izbornim sistemima kada se želi dati prednost velikim partijama.

“Za zemlje koje razvijaju demokratiju, kakva je Crna Gora, preporučuje se da koriste metode koje ne favorizuju velike partije, među kojima i Sent Lagüeva,” rekao je Vujović “Vijestima”.

CeMI, koji je pratio izbore, uporedio je dvije metode sa osvojenim glasovima i dokazao da je DPS drastično profitirao koristeći sistem, koji mu ide na- ruku, a propisan je izbornim zakonodavstvom.

Sa 44, 7 odsto osvojena glasa oni su D'ontovom formulom u Tivtu dobili 53,1 odsto mandata, dok bi korišćenjem druge metode imali 46,9 odsto mandata.

Analiza CeMI potvrđuje da je DPS na ovaj način najveći dobitnik izbora. Jer, primjenom Sent Lagüeva metoda Socijaldemokrate imale bi isti broj mandata, kao i SNP, HGI i tri grupe građana. SNP je tvrdio da su u SD-u dobile jedan mandat “gratis” na bazi ovog modela.

Da je na tivatskim izborima primijenjena Sent Lagüeva metoda, pokazuje tabela CeMi, više mandata dobili bi jedino SDP i DSS. DPS je osvojio 17 mandata, SD četiri, a SDP, SNP, HGI i Tivatska akcija po dva mandata. DSS, Bokeški forum i Arsenal za Tivat osvojili su po jedan mandat, dok CDU, Liberalna partija i SRS nisu ni prešle cenzus.

“Zavisno od toga što zakonodavac želi, izabraće različitu metodu. D'Hontova formula se koristi kada se želi dati blaga prednost velikim partijama, ako želite podržati manje partije onda se koristi Sent Lagüeva metoda. Efekat D'Hontove formule, odnosno svake druge metode je manji kada je veličina izborne jedinice (broj mandata koji se u njoj raspodjeljuje, a ne broj upisanih glasača) veća,” objasnio je Vujović.

On navodi da Tivat spada u veliku izbornu jedinicu, jer njegov parlament ima više od 10 mandata, te bi efekt ove formule bio drastično jači u manjim izbornim jedinicama. “Crna Gora kao velika izborna jedinica , u kojoj se raspodjeljuje 81 mandat, onemogućava dramatičan efekat izbora odgovarajuće izborne formule. Međutim, za zemlje koje razvijaju demokratiju, kakva je Crna Gora, preporučuje se da koriste metode koje ne favorizuju velike partije. Stoga je CeMI predlagao uvođenje Sent Laguüevog metoda. Ovaj metod ublažava negativne efekte D'Hontova formule, ali je nemoguće da se procenat osvojenih glasova izjednači sa mandatima”, naveo je Vujović.

Bonus video: