Doris Pak: Nije strašno što Vlada vodi kampanju na lokalnim izborima

Jelko Kacin rekao je da bi trebalo otvoriti pitanje medijskih odgovornosti
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2012. 18:37h

Generalni direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije Stefano Sanino poručio je Vladi da u narednih nekoliko nedjelja, do početka pregovora sa EU, očekuju konkretne rezultate na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ustavnih reformi, te razrješenja napada na novinare.

Istovremeno, poslanica Evropskog parlamenta Doris Pak poručila je i da postoji mogućnost da Crna Gora izgubi datum pregovora, ako se ne postigne dogovor oko ustavnih promjuena u oblasti pravosuđa.

Danilović: Ne može nam se prijetiti Evropom

Domaći i evropski poslanici polemisali su i o slobodi medija u Crnoj Gori

Navodeći da će se teško doći do ustavnih promjena, Goran Danilović (Nova) rekao je da opozicija nije kriva što izmjene mora da uslovljava, jer im je "veoma važno da ne budu diskriminisani".

„Ako ćutim na diskriminaciju mog naroda zato što ćete vi aplaudirati na moju laž, onda ja nisam za Evropu. Ne može nam se prijetiti Evropom. Meni je Evropa spas, a ne prijetnja“, istakao je Danilović, koji je napustio sjednicu, nakon što mu predsjednik Ranko Krivokapić nije dozvolio da polemiše sa Pak.

Sanino je objasnio da će na pitanjima borbe protiv korupcije, kriminala, ustavnih reformi i napada na novinare biti fokus tokom cijelog trajanja pregovora: “Ne znači da je sve ovdje perfektno, jer je mnogo napora i rada potrebno“.

Lokalni izbori i ministri

Vasilije Lalošević (SNP) upozorio je da je od prošlog susteta proteklo mnogo vode, ali i da se puno toga izdešavalo u međuvremenu, poput napada na novinare. Ukazao je i na kampanju koju Vlada vodi pred lokalne izbore u Herceg Novom i Tivtu.

„Ne želimo zloupotrebe da gospoda iz Vlade idu u radno vrijeme i vrše kampanju za svoje partije. Nema potrebe da bivši premijer (Milo Đukanović) zaustavlja život u tom gradu, on nije javni funkcioner“, rekao je Lalošević, na šta je reagovala Pak, koja je rekla da se takve kampanje dešavaju i u njenoj zemlji, te da se ona ne bi ljutila ako bi Vlada vodila kampanju na lokalnim izborima.

Kacin: Kod nas urednici debelo plaćaju za gluposti

Domaći i evropski poslanici polemisali su i o slobodi medija u Crnoj Gori, nakon što je Tanja Fajon poseban akcenat stavila na slobodu izražavanja. „Znam za napad na novinara (Oliveru Lakić) i da je počinilac uhapšen, ali već sedam godina nijesmo dobili rezultate u pogledu rješavanja ubistva urednika 'Dana' Duška Jovanovića“, poručila je Fajon.

Jelko Kacin rekao je da bi trebalo otvoriti pitanje medijskih odgovornosti, jer u potpaljivanju političke scene ne učestvuju samo političari, već i mediji. „Kod nas urednici debelo plaćaju za gluposti koje objave“, rekao je Kacin.

Danilović mu je odgovorio da „i u Crnoj Gori urednici plaćaju debele kazne, čak i glavom“.

Galerija

Bonus video: