Doskočili Vladi: Crnogorskoj prvi potpredsjednik i predsjednik TO Budve

U Crnogorskoj je „Vijestima“ rečeno da funkcije koje im budu pripale pokrivaće isključivo stručni ljudi, te da neće niko biti od političkih funkcionera te parije ili odbornika
187 pregleda 0 komentar(a)
SO Budva, Foto: Vuk Lajović
SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 17.07.2018. 18:02h

Polugodišnja politička kriza u Budvi riješena je zvanično danas, nakon što je zaključen sporazum o postizbornoj koalicionoj saradnji između vladajuće koalicije (Demokrate, DF, SNP, DEMOS, URA, SDP i bivši Liberali) i opozcione Crnogorske.

Nakon što je i zvanično predsjednik budvanskog odbora Crnogorske Miodrag Čučka medijima potvrdio da je sporazum zaključen, uslijedilo je održavanje i sjednice lokalnog parlamenta, čime je i izbjegnuto uvođenje prinudne uprave u Opštinu Budva, koju je najavila Vlada da će učiniti 21. jula, ukoliko se do tada ne održi sjednica. Čučlka je kazao da nijesu ušli u vlast na par mjeseci, već da upravljaju gradom do kraja mandata i time se riješe brojni nagomilani problemi.

Crnogorskoj će po koalicionom sporazumu pripasti mjesto prvog potpredsjendika Opštine, predsjednika Izvršnog odbora Turističke organiizacije Budve, sekretara za društvene djelatnosti, a ponuđeno im je i mjesto zamjenika direktora Komunalnog preduzeća, te da vode i opštinsku Kancelariju za anitikorupciju. To je nezvanično potvrđeno „Vijestima“ iz više izvora.

U Crnogorskoj je „Vijestima“ rečeno da funkcije koje im budu pripale pokrivaće isključivo stručni ljudi, te da neće niko biti od političkih funkcionera te parije ili odbornika.

Iako na sporazumu koji su potpiali Čučka, lider DF Budve Marko Bato Carević i predsjednik budvanskih Demokrata Krsto Kiko Radović stoji da je i nezavisni odbornik Stevan Džaković dio vladajuće koalicije, on je danas, kazao da ne zna ništa o sporazumu. Džaković se nakon pola godine pojavio na sjednicu, na kojoj je kasnio oko 20 minuta, nakon što se uvjerio da je izglasan kvorum.

On je odbijao da omogući kvorum aktulenoj gradskoj upravi insistirajući da predlog o izmjeni Zakona o izboru odbornika i poslanika podrže poslanici partija na vlasti u Budvi u državnom parlamentu.

Da Crnogorska nije prihvatila poziv, Džaković ni danas ne bi dao kvorum, a šef parlamenta Đorđije Vujović je kazao da je za četvrtak u slučaju ponovnog neodržavanja sjednice, htio da zakaže zasijedanja na kome bi bila odluka o skraćenju mandata aktulenom sazivu i raspisivanje novih opštinskih izbora.

„Stvaranje postizborne koalicije je dobra vijest za građane jer je do sada funkcinisala izvršna, a sada su se stvorili uslovi da funkcioniše i zakonodavna vlast i da nesmetano sprovodi sve odluke“, kazao je Vujović.

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović naglasio je da je došlo do smirivanja političkih tenzija i proširivanje koalcije koja vrši vlast u Budvi.

„ To je na zadovoljstvo veće dijela građana Budve i političkih subjekata koji participiraju u lokalnom parlamentu. Mislim da će ovo donijeti prijeko potrebnu političku stabilnost za kvalitetniji rad lokalne uprave“, kazao je Krapović.

On je kazao da nije bilo prevelikih zahtjeva Crnogorske i da se dosta lakše došlo do sporazuma.

Na optužbe da je riječ o političkoj korupciji kako je naveo DPS, Krapović je kazao da je to smiješno.

„To su frustrirane političke izjave i u ovom trenutku ih razumijem. Kao što vidite nije se obistinila izjava gospodina Mila Đukanovića da će se vlast u Budvi raspasti u naredna dva mjeseca. Možda u Crnu Goru dolaze neka nova vremena, možda nije pod obavezno da gsopodina Đukanović sve predvidi i sve zna“, poručio je Krapović.

A Džaković je kazao da sporazum je pokazao da vladajuća koalicija u Budvi nema ništa u programu drugačije nego što je imao DPS.

„ Vlast u Budvi koja je sada, apsolutno je ista kao što je bila ona prije za vrijeme DPS –a. Bilo bi interesantno čuti izvršnu i zakonodavnu vlast kako su u koaliciji sa nekim koga su nazivali, privjeskom DPS, antiratnim profiterom, nekoga koga su optuživali za korupciju“, kazao je Džaković.

On je kazao da će vidjeti da li će formalno pravno izaći iz koalcije, navodeći da je uvijek opozicija.

„ Opozicija sam od prvog dana i danas sam opozicija. Ne vidim uopšte razloga zbog čega me i dalje tretiraju u toj koaliciji, kada nisam mogao apsolutno da izvršim uticaj da se ispoštuju ono što smo potpisali u prethodnom koalicionom sporazumu. Milo mi je što su ljudi iz Crnogorske ušli u vlast i izvrše kontrolu ove vlasti i pravilno je usmjere. Imaju moju podršku, ali da li će u tome uspjeti čisto sumnjam, jer ne vjerujem da će to dosadašnja vlast dozvoliti“, kazao je Džaković.

Sjednici ne prisustvuju odbornici opozcione DPS i SD.

Ivančević: Ne ulazimo u vlast radi fotelja već da riješimo brojne nagomilane probleme

Navodeći da rukovodstvo te partije neće preuzeti funkcije u izvršnoj vlasti, odbornik Crnogorske Dragan Purko Ivančević je uvjeren da će postizbrna koalicija vlast istrajati do kraja mandata.

„Vrlo zabrinuti za stanje u Budvi i nagovještaj da se mogu desiti prijevremeni izbori ili prinudnu vlast, u trenutku kada treba pripremati sljedeću sezonu , kada treba donositi značajne akte koji znače razvoj grada, Crnogorska se i povaj put odgovorno odnosi prema građanima koji su podržali promjene u našem gradu. Pokušaćemo da damo svoj doprinos da ova vlast stabilno funkcioniše , da se dođe do bolje vizije razvoja grada, kvalitetnijih odluka koji će biti rezultate dobre strategije u svim oblastuima. Ako to ne bude možete da budete sigurtni da nećete imati podršku naše partije samo zbog toga da bi se vršila vlast. Nismo ovo radili da bi bili dio izvršne vlasti već da bi učinili da se riješi kriza i obezbijede promjene za koje su građani glasali 2016.", naglasio je Ivančević.

Ponovio je da će Crnogorska insistirati na depolitizaciji i departizaciji vlasti, te profesionalizaciji i racionalizaciji svih javnih funkcija

Punih džepova, ali pognute glave

Predsjedništvo budvanskog SD opsudilo je postizanje postkoalicionog sporazuma.

„Budvanski politički cirkus, koji traje već skoro dvije godine, danas je dobio još jednog učesnika, u vidu sad već takozvane Crnogorske, kojoj je honorar od par fotelja očigledno vrijedan izdaje svojih glasača i časnog imena.Bilo bi smiješno i zabavno, kao i u svakom cirkusu, da se ne radi o interesu Budve i njenih građana. No, nije smiješno, već žalosno, teško shvatljivo i vrlo nepovoljno za ovaj grad: još jedna šačica ljudi, spremnih da za dvije godine vlasti punih džepova odu u političku prošlost.Punih džepova, ali pognutih glava. Pognutih glava, jer treba živjeti među građanima koje su prodali.Iako su Socijaldemokrate Budve, prošle godine u svojim saopštenjima predviđali ovakvo "funkcionisanje" vlasti, današnji scenario nismo ni mi očekivali. Dragi građani Budve, sad je već sasvim jasno da uviđate u čijim rukama je naš grad. Potpuno smo sigurni da novi izbori uskoro slijede i da ćete na njima bez razmišljanja ovaj cirkus zamijeniti pravom vlašću“, naavodi se u soapštenju koje potpisuje Predsjedništvo SD Budva

Bonus video: