Dozvoljeno izručenje Borisa Labana Srbiji

Navodi se da se okrivljeni ne smije izručiti trećoj državi radi gonjenja za krivično djelo učinjeno prije dozvoljenog izručenja.
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2011. 17:08h

Ministarstvo pravde Crne Gore donijelo je rješenje kojim je dozvoljeno izručenje Beranca Borisa B.Labana (34) Republici Srbiji.

U rješenju koje je potpisao ministar pravde Duško Marković stoji,da se dozvoljava Labanovo izručenje radi predaje Posebnom odjeljenju Višeg suda u Beogradu u cilju dovršenja krivičnog postupka koji se protiv njega vodi zbog sumnje da je izvršio krivično djelo “udruživanje radi vršenja krivičnih djela“ u vezi sa krivičnim djelom „neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“.

U rješenju se navodi da se izručenje dozvoljava pod uslovom da se okrivljeni ne može bez saglasnosti nadležnih organa Crne Gore goniti za drugo, prije izručenja učinjeno krivično djelo.

Navodi se da se okrivljeni ne smije izručiti trećoj državi radi gonjenja za krivično djelo učinjeno prije dozvoljenog izručenja.

Rješavajući po molbi Ministarstva pravde Republike Srbije, Marković je odlučio na osnovu Ugovora između Crne Gore i Srbije i odobrio izručenje Labana, imajući u vidu da su ispunjene sve pretpostavke za izručenje sopstvenog državljanina.

Labanov branilac Advokat Luka Brajković kazao je „Vijestima“da je podnio ustavnu žalbu.

"Smatram da postupak izručenja treba odložiti do odluke Ustavnog suda", prokomentarisao je Brajković.

Bonus video: