DPS Bar: Napravićemo strategiju razvoja ruralnog područja

"Ako ne bismo imali takvu viziju razvoja lokalne ekonomije, ne samo što bi bile propuštene izgledne šanse za nova zapošljavanja i pokretanje malih porodičnih biznisa, već bi to značilo i neodgovoran odnos prema prirodnim potencijalima naše opštine"
73 pregleda 6 komentar(a)
grad Bar, Foto: Shutterstock
grad Bar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.05.2018. 18:11h

Iz OO DPS Bar danas su saopštili da će poboljšanje ambijenta za život i bavljenje biznisom u ruralnom području biti “snažan podsticaj ekonomskom razvoju Bara, ali i cjelokupne Crne Gore”, navodeći da zaleđe barske opštine doživljavaju kao “neiscrpan razvojni potencijal”.

"Teško je danas zamisliti visokokvalitetnu turističku destinaciju u kojoj ne dominiraju tradicija i autentični proizvodi. Jedan od vodećih trendova u turističkoj ponudi u svijetu je agroturizam koji je zaživio u zaleđima prestižnih turističkih centara, čiji posjetioci po pravilu obilaze i borave na poljoprivrednim gazdinstvima. Ako ne bismo imali takvu viziju razvoja lokalne ekonomije, ne samo što bi bile propuštene izgledne šanse za nova zapošljavanja i pokretanje malih porodičnih biznisa, već bi to značilo i neodgovoran odnos prema prirodnim potencijalima naše opštine. Zato će izrada Strategije razvoja ruralnog područja biti jedan od prioriteta novog opštinskog menadžmenta", ukazuju iz barskog DPS.

Pored ideje o formiranju otkupnog centra i zaštiti autentičnosti poljoprivrednih proizvoda, u toj partiji planiraju formalizovanje procedure dodjele podrške zainteresovanim stočarima, voćarima, povrtlarima, medarima, vinarima, ribarima, farmerima, maslinarima, domaćinima i ugostiteljima, “ali i svim drugim stanovnicima ovog područja koji kod lokalne uprave kandiduju dobru poslovnu ideju”.

"Ponosni smo što baš mi imamo maslinovo ulje i šipak iz Staroga Bara i Mrkojevića, vranac iz Crmnice, mandarine iz Zaljeva, koštanje iz Krajine, sir sa Rumije i Sutormana, i istovremeno riješeni da sve to usmjerimo ka našim hotelima i dalje ka evropskom tržištu, čineći dodatni napor da turisti dođu i sve lično degustiraju, kao što je to već tradicija u Toskani, Provansi ili komšijskoj Istri. Zato ćemo u svim krajevima obezbijediti kvalitetnu putnu infrastrukturu i vodosnabdijevanje. Lokalna turistička organizacija biće odgovorna da poveže ponudu, da integriše poljoprivredu i hotelijerstvo u jedinstveni proizvod i na taj način pokrene ekonomsku razmjenu. U novom kontekstu, naša misija biće da obezbijedimo okvir, ali i da aktivno pomognemo u pokretanju i ubrzavanju ekonomskog razvoja u svim djelovima teritorije naše opštine", zaključuje se u saopštenju Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista Bar.

Bonus video: