DPS Bar: Neka postupci GP URA ostanu njima na obraz

50 pregleda 28 komentar(a)
DPS LOGO , Demokratska partija socijalista, Foto: Arhiva "Vijesti"
DPS LOGO , Demokratska partija socijalista, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.07.2016. 21:00h

Onako "građanski" Građanski pokret URA, usred Bara, uz proslavu godišnjice od osnivanja barskog odbora, zajedno sa političkim saradnicima ili partnerima SDP-om i DEMOS-om (vjerovali ili ne) pokušali su "da dovedu u red i urazume gradske oce" i "vrate sjaj ovom gradu i Crnoj Gori". Neka ovi postupci na ovom gostovanju i izjave o Baru, u Baru, ostanu njima na obraz. Mi ćemo se ovdje, istine radi, baviti onim što su činjenice, saopšteno je iz Opštinskog odbora DPS Bar.

Predsjednik GP URA Žarko Rakčević saopštio je sinoću Baru da "nije normalno" da Crna Gora uskoro bude jedina zemlja u NATO u kojoj vlast nije promijenjena demokratskim putem "i jedina zemlja u NATO u kojoj skoro tri decenije vladaju jedan čovjek i jedna porodica".

Iz DPS Bar tvrde da su činjenice sledeće.

1. Višegodišnji problem, koji ova lokalna vlast konstantno analizira u svojim infrastrukturnim planovima i programima, je izgradnja vodovodne mreže u naselju Sveti Ivan. Pored niza objektivnih razloga i nemogućnosti realizacije ovih radova, koji traju već 18 godina, nije korektno od naših bivših, a sadašnjih partnera URA-e, da se bavimo prozivkama i da se spočitava ovoj vladajućoj garnituri ono što su bile obaveze, i naše, i JP Vodovod i kanalizacija, kojem je to bio osnovni posao, a to Javno preduzeće, sve te godine, pod ingerencijom SDP-a. Ko je, dakle, kriv za ovo stanje i ko je trebao da omogući vodosnabdijevanje?

2. Krunska, istorijska investicija i investicija koja je obogatila budžet Opštine Bar za sva vremena, odnosi se na lokaciju Maljevik. Od nestvarnih, za ove prilike, 43 miliona €, koje je investitor "Sonuba Montenegro" uplatila u budžet Opštine, za proteklih 9 godina, bili smo u prilici da u najvećem dijelu izgradimo i Bar i Sutomore (saobraćajnice, bulevari, hidrotehničke instalacije itd). Ovdašnji prihodi od te investicije odnose se na porez na nepokretnosti, i iznose preko 50.000 eura godišnje, takođe, po osnovu zakupa Morsko dobro prihoduje preko 100.000,00 € godišnje. Skupština Opštine Bar, uvažavajući insistiranje investitora koji je pokrenuo incijativu da se pristupi donošenju Odluke o izmjeni i dopuni DUP-a Maljevik, stavila je ovu Odluku na dnevni red aktuelnog zasijedanja Skupštine. Najkraće, radi se o zahtjevu investitora kojim se po prvi put u crnogorskoj investicionoj praksi traži smanjenje BGP, a ne povećanje zarad ličnih interesa i ostvarivanja neopravdane i nezakonite ekonomske dobiti, što je pojedincima iz URE svojstveno.

Ponašajući se domaćinski, a u cilju opšteg interesa za dalji razvoj grada, sa investitorom je predloženo potpisivanje Protokola, koji ne predstavlja oprost, već je naša garancija kroz teret (hipoteku) na predmetnoj nepokretnosti.

Dakle, radi ovih činjenica i navoda, pitamo da li postoji sumnja u naš odnos prema ovoj investiciji koja donosi značajne benefite ovom gradu, gdje prije svega mislimo na preko 400 novih radnih mjesta, upošljavanje svih privrednih subjekata i našeg grada i države i, naravno, unaprjeđenja turističke ponude koja je nesporna. Imate li nešto protiv u odnosu na sve rečeno? Teško!

3. Pruženom prilikom da izvršite kontrolu nad dosadašnjim finansijskim poslovanjem i budžeta i javnih preduzeća dolazite do pogrešnih analiza i optužbi što se pokazalo i prilikom vešeg lamentiranja nad zaduživanjem Opštine za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Dodaju da radi objektivnog informisanja javnosti i otklanjanja pogrešnih računica GP URA navode:

"Da je ponuda prvorangiranog ponuđača iznosila 15.255 miliona eura, dok je drugorangirana ponuda, na međunarodnom tenderu, iznosila 30 miliona €. U projekat se ušlo 2008.godine donošenjem Odluke o zaduženju za izgradnju mreže i postrojenja za otpadne vode. Za realizaciju predmetnog projekta potrebno je dodatno zaduženje Opštine na iznos od 10 miliona € od kojih je 1 milion € donacija Vlade Crne Gore, a iznos od 2.650 miliona € sopstveno učešće Opštine Bar koje će se koristiti na kraju projekta 2019. godine. Naše učešće će do 2019. godine biti obezbijeđeno kroz bankarsku garanciju, što ne predstavlja zaduženje opštinskog budžeta do 2019. godine. Nedostajuće sredstva od 2.605 miliona € će biti obezbijeđena kroz realokaciju iz kreditnog zaduženja iz 2008. godine", kazali su iz DPS Bar.

Kazali su da je jasno da bez ove investicije nema niti razvoja turizma, niti čistog mora i čistih plaža, niti zaštite i očuvanja životne sredine.

"Nije valjda da vam odgovara sadašnje stanje? Pretpostavljamo da drugačije razmišljate kad shvatite da vaša računica svedena na 17 miliona € nije tačna. Vaše "elementarne kontrole" očigledno iziskuju našu realnu kontrolu. Zato vodite računa da vam sve računice budu bolje od ove, da se pozabavite legalizacijom vaših objekata, računicom o plaćanju obaveza prema državi, zakonitim i legalnim poslovanjem... O uspješnosti vašeg djelovanja na političkoj sceni Bara dovoljno govori broj prisutnih simpatizera i partnera na vašem skupu. No, istina, tvrdite da imate 80 odsto više članova nego ranije. Koliko ih je tada bilo? Je li jednocifren broj? A o cenzusu kasnije?! Blizu je oktobar...", zaključuje se u saopštenju DPS Bar.

Bonus video: