DPS ćuti o kaznama za nedolazak na posao

Predlogom je predviđena kazna od 60 odsto poslaničke plate i on bi uskoro trebalo da se nađe na dnevnom redu Skupštine
5570 pregleda 5 komentar(a)
Poziva se na praksu mnogih parlamenata: Andrija Popović, Foto: Boris Pejović
Poziva se na praksu mnogih parlamenata: Andrija Popović, Foto: Boris Pejović

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) još ne žele da saopšte da li će podržati predlog Liberalne partije (LP) o novčanom kažnjavanju poslanika koji neopravdano ne učestvuje u aktivnostima Skupštine na redovnom zasjedanju duže od 30 dana.

Predlogom je predviđena kazna od 60 odsto poslaničke plate i on bi uskoro trebalo da se nađe na dnevnom redu Skupštine.

Iz DPS-a nezvanično navode da će uskoro odlučiti o predlogu, dok njihovi koalicioni partneri Socijaldemokrate (SD) najavljuju da će glasati za njegovo usvajanje.

Obrazlažući predlog, Predsjednik LP-a Andrija Popović ranije je saopštio da će neopravdani nedolasci poslanika na zasjedanje Skupštine biti sankcionisani, po uzoru na mnoge evropske i svjetske parlamente. “Tako bi se djelimično ispravila dugogodišnja nepravda prema biračima koji su ih neposredno birali, ostalim poslanicima i široj javnosti, da poslanici koji u dužem periodu zanemaruju svoje dužnosti primaju jednake zarade kao i oni koji savjesno i odgovorno obavljaju iste”.

Demokrate i Građanski pokret URA koji bojkotuju rad Skupštine već tri godine poručuju da ih predlog neće odvući od bojkota.

Potpredsjednik i poslanik Demokrata Momo Koprivica saopštio je da su “lažnom poslaniku LP-a poručili da skupi hrabrosti i predloži i izglasa smanjenje plata ne za 60, nego za 100 odsto”.

“Isto kao što su na nulu sveli prihode brojnih kategorija stanovništva, počev od radnika, pa do majki sa troje ili više djece i djece čiji su roditelji na birou rada, neka i naše plate svedu na nulu. Taj predlagač je makar formalno predsjednik jedne partije, a pristao je radi plate da bude na listi DPS-a bez i jednog slova pomena njegove partije u nazivu izborne liste”.

On je kazao da je predlagač “zbog plate spreman na veliko vlastito poniženje”.

“S obzirom na to da se ovim faktičkim poslanikom DPS-a upravlja putem plate, on misli da se i drugi isto tako ponašaju. Tu je samog sebe opasno obmanuo. Mi nijesmo u politici zbog plate kao on, nego zbog ideja i povjerenja građana, tako da smo ih promptno pozvali da nam plate svedu na nulu, da ne mrcvare kao kukavice”.

On je istakao da bilo koje smanjenje ili ukidanje plata neće imati nikakav uticaj na njihove političke poteze, odnosno da neće prekinuti bojkot rada parlamenta i borbu za fer izbore.

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić ocijenio je da je riječ o još jednom jeftinom pokušaju da se disciplinuje opozicija.

“Opozicione partije koje su u bojkotu Skupštine su opravdano u bojkotu. Bojkot je legitimno sredstvo u političkoj borbi, jer crnogorska javnost zna kako je konstitusan sadašnji saziv nazovi parlamenta. Samo je afera

“Koverat” nedvosmisleno pokazala kako DPS dobija izbore”. Radovanić je istakao da su institucije zarobljene i da ukoliko ne dođe do prijeko potrebnih reformi, ne možemo ići naprijed kao društvo.

“Politički momenat je vrlo delikatan, politička kriza traje već dugo i nijedna inicijativa koja za cilj nema smirivanje strasti nije dobra. Tako gledamo i na ovaj jeftin pokušaj satelitske partije DPS-a da se obračuna sa opozicijom”. Radovanić je ocijenio da iza inicijative LP-a stoji DPS.

“Bojkot je legitiman politički stav isto kao što je za shvatanje politike Andrije Popovića legitimno da Liberalna partija bude satelit DPS-a”. Radovanić je istakao da nikakva odluka ne može promijeniti njihovu odluku o bojkotu Skupstine:

“Mi ćemo ostati čvrsti u svojim principima i ništa nas ne može spriječiti da stvari nazivamo pravim imenom, ukazujemo na probleme i bojkotujemo rad takozvanog parlamenta sve dok ta zgrada ne dobije konture državne institucije, a na osnovu prvih slobodnih i fer izbora u Crnoj Gori”. Demokratski front (DF) je nekoliko puta počinjao, pa prekidao bojkot Skupštine.

Poslanica tog političkog saveza Branka Bošnjak je ocijenila da je uvijek bila dobra praksa da se Poslovnik mijenja konsezusom, ali da nažalost ova skupštinska većina, “zadojena animozitetom prema opoziciji mijenja Poslovnik kako kome od njih padne na um ideja kako da disciplinuju poslanike opozicije”.

“Odredbe koje se tiču sankcija i kažnjavanja isključivo su namijenjene DF-u. Taj dio je pred Ustavnim sudom, jer je Ustav propisao da poslanik ne može odgovarati za riječ izgovorenu u parlamentu. Sada su preko Andrije Popovića, koji je uguran u parlament preko liste DPS-a, da bi im poslužio za odrađivanje ovakvih stvari, kreću u sankcionisanje drugog dijela opozicije, koji bojkotuje parlament”.

Ona je istakla da im je narod poslodavac, koji ih je i birao na izborima, navodeći da je bojkot legitiman vid političke borbe.

Ističući da će SD podržati predlog, funkcioner te partije Nikola Zirojević je kazao da je sankcionisanje poslanika koji ne dolaze na posao iskustvo gotovo svih evropskih država i da nema razloga da ga ne implementiramo i u crnogorskom parlamentu.

“Svakodnevno čujemo sa svih evropskih adresa sugestije našoj opoziciji da izađe iz zone demokratske nezrelosti i da svoje stavove po svim pitanjima saopšte u parlamentu. Uostalom, ambasador (Aivo) Orav je, povodom Izvještaja o napretku, još jednom istakao da je bojkot parlamenta za EU neprihvatljiv”.

U LP su predvidjeli da se “sankcije kreću od procentualnog umanjenja novčanih naknada za poslanike preko potpunog ukidanja zarade, do oduzimanja mandata poslanicima koji bojkotuju ili na bilo koji drugi način neopravdano i u kontinuitetu ne izvršavaju poslaničke obaveze”.

Bonus video: